Grisekæber med perlebyg, glaserede majroer og sølvbeder

Velsmagende braiserede grisekæber med perlebyg, citrusglaserede majroer, sølvbeder og ganache sauce. En lækker simreopskrift, som er perfekt til dine gæster.

Af Francis Cardenau | Forår | Hovedretter | Gæster, Weekend


Braiserede svinekæber med perlebyg, citrusglaserede majroer, sølvbeder og ganache sauce

Tilberedningstid

Ca. 2 timer, heraf arbejdstid ca. 1½ time

Det skal du bruge

4 personer

8-12 kæbeklumper
1 spsk olie
10 g smør
1 gulerod
1 persillerod
5 skalotteløg
4 fed hvidløg
frisk timian
2 laurbærblade
2 nelliker
½ dl hvidvin
½ dl portvin
citronsaft
salt
peber

Citrusglaserede majroer
6 appelsiner
½-1 tsk sukker
5 g smør
12 små eller 4 store majroer
salt

Ganache
1 dl piskefløde
200 g chokolade med mindst 62% kakao

Perlebyg
1½-2 dl perlebyg eller knækket byg
2 skalotteløg
75 g smør
30 g revet ost, Comté, parmesan eller Dansk Mester

Sølvbeder
4-8 stilke sølvbeder
2 skalotteløg
1 tsk sherry vineddike eller anden vineddike
1 spsk olivenolie
salt
peber

Sådan gør du

Kødet

  1. Bestil kæbeklumper hos slagteren et par dage i forvejen. 
  2. Dup kæbeklumperne tørre med køkkenrulle.
  3. Varm olie og smør i en gryde, som kan tåle at komme i ovnen.
  4. Brun kæberne til de er lysebrune.
  5. Tag dem op på en tallerken.
  6. Gulerod, persillerod og løg skæres i tern på ca. 1x1 cm, kommes i gryden og steges til de er lysebrune.
  7. Hæld fedtet fra, hvis der er noget tilbage.
  8. Tilsæt hele fed upillede hvidløg, nogle kviste timian, laurbærblade og nelliker.
  9. Læg kæberne tilbage i gryden.
  10. Krydr med salt og peber.
  11. Tilsæt hvidvin og portvin og lad det koge op, så det meste af væsken fordamper.
  12. Tilsæt 1 dl vand og læg tætsluttende låg eller stanniol på gryden.
  13. Stil gryden i ovnen ved 200 grader i 1¼ -1½ time til kødet er mørt. 
  14. Når kæberne er møre, tages kødet op.
  15. Si skyen og kog den evt. yderligere ind, til der er ca. 1½ dl tilbage, hvorved den får en kraftig smag.
  16. Tilsæt 1-1½ tsk ganache og smag til med salt, peber og lidt citronsaft.

Citrusglaserede majroer 

  1. Pres saften af appelsinerne.
  2. Kog saften ind med sukker til der er ½-1 dl tilbage i gryden.
  3. Tilsæt smørret.
  4. Skræl majroerne - store majroer skæres hver i tre stykker - kog dem i letsaltet vand i ca. 5 minutter.
  5. Kom majroerne i den indkogte appelsinsaft og lad dem stå ved svag varme i ca. 10 minutter.
  6. Vend dem jævnligt.
  7. Smag til med salt.
  8. Majroerne serveres varme.

Ganache

  1. Kog fløden og tilsæt chokoladen.
  2. Hæld det op i en skål og lad det størkne.
  3. Sæt det i køleskab, til det skal bruges.

Perlebyg

  1. Skyl perlebyg.
  2. Hak skalotteløg og svits dem klare i lidt smør i en gryde, som kan tåle at komme i ovnen.
  3. Tilsæt byg, salt og 3-4 dl vand.
  4. Kog det op, læg låg eller stanniol på og stil det i ovnen i ca. 30 minutter.
  5. Vend resten af smørret og den revne ost i lige før servering.
  6. Smag til.

Sølvbeder

  1. Sølvbederne koges et par minutter i letsaltet vand.
  2. Løg hakkes fint.
  3. Pisk en dressing af vineddike og olie.
  4. Smag den til.
  5. Sølvbederne serveres lune med løg og dressing over.

Tips

  • I stedet for sølvbeder kan man bruge spinat, spidskål eller rødbedeblade.
  • I stedet for majroer kan man bruge små skalotteløg eller små rødløg. De skal dog stå længere tid i den indkogte appelsinsaft.
  • I stedet for ganache kan man tilsætte saucen 5-10 g revet chokolade under kraftig piskning, så saucen ikke skiller.
  • Resten af ganachen kan gemmes i køleskab 2-3 dage, skæres i tern, drysses med kakao og bruges som petit fours.

Energifordeling

Nu hedder det kæbe af hoved fra gris. Før hed udskæringen svinekæbe af hoved fra svin.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 970 g af retten): 

Energi: 5137 kJ (1223 kcal)

protein: 59 g

kulhydrat: 93 g

kostfibre: 15 g

fedt: 64 g

 


Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 530 kJ (126 kcal)

protein: 6 g

kulhydrat:10 g

kostfibre: 2 g

fedt: 7 g