Grisekæber med kartoffelsauce og brøndkarse

Velsmagende simreret med grisekæber med kartoffelsauce som pyntes med brøndkarse på toppen. Serveres med ristet rugbrød til.

Af Rene Redzepi | Efterår, Forår, Vinter | Hovedretter | Hverdag, Weekend, Sund hverdagsmad


Svinekæber med kartoffelsauce og brøndkarse

Tilberedningstid

Ca. 1¾ time

Det skal du bruge

4 personer

10 afpudsede grisekæber/kæber af gris/kæbeklumper, ca. 1 kg
Salt og peber
1 spsk rapsolie
1 løg
1 gulerod
½-1 porre

Kartoffelsauce
400 g aspargeskartofler
1-1½ skalotteløg
1 bagekartoffel ca. 200 g
20 g smør
1-2 dl hvedeøl
½ dl piskefløde
1 citron
Muskatnød
1 bakke brøndkarse

Tilbehør

400 g ristet rugbrød

Sådan gør du

Bestil kæberne hos slagteren et par dage i forvejen.

Dup kødet tørt med køkkenrulle. Krydr med salt og peber. Varm olien i en gryde ved god varme. Brun kødet på alle sider 3-4 minutter i alt. Tilsæt løg, gulerod og porre skåret i mindre stykker. Tilsæt 4 dl vand, læg låg på og kog ved svag varme, til kæberne er møre, ca. 1½ time. Suppen fra kæberne bruges til saucen.

Kog aspargeskartoflerne og skær dem i store stykker.
Hak løgene fint og skær bagekartoflen i tern. Varm smørret i en gryde ved god varme og svits løgene. Tilsæt kartoffeltern og hvedeøl og lad det koge, til kartoflerne er møre. Blend saucen. Tilsæt suppe fra kæberne, saucen skal være tynd. Smag saucen til med fløde, citronsaft, salt og revet muskatnød. Vend aspargeskartoflerne i saucen. Pynt med brøndkarse.

Tips

  • Drys kødet med salt og lad det trække 1 time - 1 døgn i køleskab, det gør kødet mere mørt og saftigt. 
  • Kogt muskatnød er nemmere at rive, dufter af mere og smager bedre. Kog nogle stykker i vand i 20 minutter og opbevar dem i vand i køleskab.

Energifordeling

Nu hedder det kæbe af hoved fra gris. Før hed udskæringen af svinekæbe af hoved fra svin.

 


Næringsindhold pr. person  (ca. 765 g af retten): 

Energi: 3272 kJ (779 kcal)

protein: 60 g

kulhydrat: 72 g

kostfibre: 13  g

fedt: 25 g

 


Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 427 kJ (102 kcal)

protein: 8 g

kulhydrat: 9 g

kostfibre: 2 g

fedt: 3 g