Gris stroganoff af nakkefilet med kartoffelmos

Denne stroganoff af nakkefilet er velsmagende og varm og serveres med en lind kartoffelmos. Retten får lov til at stå på komfuret og simre og er en god efterårs- eller vinterret. Velbekomme!

Gris stroganoff af nakkefilet med kartoffelmos

Jesper Paustian

Af Jesper Paustian

Det skal du bruge

4 personer

¼ nakkefilet af gris, ca. 500 g
½ dl hvedemel
Salt og peber
½ tsk cayennepeber
1½ spsk olie

250 g svampe, fx champignon eller portobello
3 gulerødder, ca. 250 g
4 fed hvidløg
3 kviste timian
1 bundt persille, ca. 20 g
300 g perleløg – evt. fra frost
1 spsk koncentreret tomatpuré
Evt. 1 knivspids spidskommen
¼ tsk røget paprika eller karry
3 dl vand
1 bouillonterning 
1 dl madlavningsfløde 9 % 
Evt. saucejævner


Kartoffelmos
1 ¼ kg kartofler
2 dl mælk
2 tsk smør



Ca. 1 ½ time


Sådan gør du

Gris stroganoff

  1. Skær kødet i store tern på 2-3 cm.
  2. Bland mel, salt, peber og cayennepeber og vend ternene i melblandingen, så det lige sætter sig. Del kødet i to lige store portioner.
  3. Varm 1 spsk olie i en gryde ved god varme. Det skal være så varmt at det siger lyde, når du kommer kødet på. Brun halvdelen af kødet på alle sider, 2 minutter i alt.
  4. Tag kødet op af gryden, tilsæt resten af olien og brun den anden halvdel af kødet.
  5. Rens svampe og skær i halve eller mindre, hvis de er store.
  6. Skræl gulerødder og skær i mindre stykker.
  7. Pil og hak hvidløg.
  8. Skyl timian.
  9. Brun løg, svampe, gulerødder og hvidløg i gryden.
  10. Tilsæt kødet sammen med tomatpuré, spidskommen, paprika, vand og bouillonterning, fløde og timiankviste. Lad det simre ved svag varme i ca. 1 time til kødet er mørt.
  11. Smag stroganoff’en til med salt og peber.
  12. Jævn eventuelt saucen, hvis den er tynd.

Kartoffelmos

  1. Skræl kartofler og skær i tern. Kog i usaltet vand til kartoflerne er møre, ca. 20 minutter. Hæld vandet fra.
  2. Mos kartoflerne med et piskeris og hæld mælk, lidt i ad gangen, mens du pisker i mosen.
  3. Tilsæt smør og pisk til mosen har en glat konsistens. Smag til med salt og peber.
  4. Skyl og hak persille.

Servering

Pynt med hakket persille ved anretning.

 


Tips

  • I stedet for perleløg kan du anvende skalotteløg, som du piller og hakker.
  • Nakkefilet fås i stykker på 500 g – 1 kg i supermarkeder.
  • Nakkekoteletter skåret i tern kan bruges i stedet. Ternene bliver mindre og derfor er kogetiden lidt kortere.
  • Brug den type mælk du har i køleskabet til kartoffelmosen.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 19%
Kulhydrat 48%
Fedt 33%
2405 kJ - 575 kcal
Gæster