Det skal du bruge
4 personer
¼ nakkefilet af gris, ca. 500 g
½ dl hvedemel
Salt og peber
½ tsk cayennepeber
1½ spsk olie
250 g svampe, fx champignon eller portobello
3 gulerødder, ca. 250 g
4 fed hvidløg
3 kviste timian
1 bundt persille, ca. 20 g
300 g perleløg – evt. fra frost
1 spsk koncentreret tomatpuré
Evt. 1 knivspids spidskommen
¼ tsk røget paprika eller karry
3 dl vand
1 bouillonterning
1 dl madlavningsfløde 9 %
Evt. saucejævner
Kartoffelmos
1 ¼ kg kartofler
2 dl mælk
2 tsk smør
Ca. 1 ½ time
Sådan gør du
Gris stroganoff
- Skær kødet i store tern på 2-3 cm.
- Bland mel, salt, peber og cayennepeber og vend ternene i melblandingen, så det lige sætter sig. Del kødet i to lige store portioner.
- Varm 1 spsk olie i en gryde ved god varme. Det skal være så varmt at det siger lyde, når du kommer kødet på. Brun halvdelen af kødet på alle sider, 2 minutter i alt.
- Tag kødet op af gryden, tilsæt resten af olien og brun den anden halvdel af kødet.
- Rens svampe og skær i halve eller mindre, hvis de er store.
- Skræl gulerødder og skær i mindre stykker.
- Pil og hak hvidløg.
- Skyl timian.
- Brun løg, svampe, gulerødder og hvidløg i gryden.
- Tilsæt kødet sammen med tomatpuré, spidskommen, paprika, vand og bouillonterning, fløde og timiankviste. Lad det simre ved svag varme i ca. 1 time til kødet er mørt.
- Smag stroganoff’en til med salt og peber.
- Jævn eventuelt saucen, hvis den er tynd.
Kartoffelmos
- Skræl kartofler og skær i tern. Kog i usaltet vand til kartoflerne er møre, ca. 20 minutter. Hæld vandet fra.
- Mos kartoflerne med et piskeris og hæld mælk, lidt i ad gangen, mens du pisker i mosen.
- Tilsæt smør og pisk til mosen har en glat konsistens. Smag til med salt og peber.
- Skyl og hak persille.
Servering
Pynt med hakket persille ved anretning.
Opskriften er fra SMÆK PÅ SMAGEN. Se mere på smækpåsmagen.dk.
Tips
- I stedet for perleløg kan du anvende skalotteløg, som du piller og hakker.
- Nakkefilet fås i stykker på 500 g – 1 kg i supermarkeder.
- Nakkekoteletter skåret i tern kan bruges i stedet. Ternene bliver mindre og derfor er kogetiden lidt kortere.
- Brug den type mælk du har i køleskabet til kartoffelmosen.