Tilberedningstid
Ca. 1 time + 2 timer til marinering af kød, heraf arbejdstid ca. 1 time
Det skal du bruge
4 personer
4 medaljoner af filet fra gris, 2½ cm tykke, a ca. 100 g
1 stang kanel
1 spsk hel spidskommen
½ spsk hel koriander
1 spsk fennikelfrø
1 lille tørret rød chili
1 citron
2 dl yoghurt naturel
1-2 spsk olie
salt og peber
Hel hvede med gedeost
2 dl hel afskallet hvede, evt. parboiled
½ dl olivenolie
100 g frisk dansk gedeost
Tomatsalat
8 kryddertomater
2 spsk olivenolie
frisk mynte
Danske sommerærter
1 kg ærter med bælg
1 spsk smør
Sådan gør du
Rist de tørre krydderier på en varm tør pande et øjeblik. Skræl
skallen af en halv citron - undgå at få det hvide med. Blend krydderier og
citronskal og rør det i yoghurten. Læg kødet i marinaden og stil det i køleskab
i mindst 2 timer.
Tag kødet op af marinaden. Krydr med salt og peber. Grill
medaljonerne 4-5 minutter på hver side i alt 8-10 minutter eller steg dem på
panden ved at brune dem, 1 minut på hver side ved god varme. Skru ned til middel
varme og steg dem 2 minutter på hver side. De må gerne være svagt rosa indeni
ved servering.
Kog hveden efter anvisningen på
emballagen.
Rør olie og gedeost i. Smag til med salt og
peber.
Skær nogle snit i skindet på tomaterne. Kom dem et
øjeblik i kogende vand. Læg dem i koldt vand, så snart skindet løsner sig en
anelse. Træk forsigtigt skindet af.
Skær tomaterne i store tern, fx på denne
måde: Del tomaterne i halve. Læg dem med skærefladen nedad. Del dem på langs og
derefter tre gange på tværs.
Vend tomaterne med olie, salt, peber og
fintsnittet mynte. Smag dem til.
Bælg ærterne. Damp dem med 1 spsk vand, smør og salt et øjeblik. Servér
straks.
Tips
- I stedet for medaljoner af filet fra gris kan bruges schnitzler af skinke inderlår, mørbradbøffer eller nakkekoteletter fra gris.
- Kødet kan marinere i køleskabet i op til 1 døgn.
- Dansk gedeost i lage fås i de fleste velassorterede supermarkeder og hos ostehandlere.
- I stedet for hel hvede kan bruges hel spelt, som dog bliver bedst, hvis det ligger i blød et halvt døgn før det koges.
- Tomatsalaten kan laves af tomater med skind.
Vinforslag
Beaujolais. Serveringstemperatur 14-16 grader. Hvedeøl. Serveringstemperatur 6-8 grader.
Energifordeling
Nu hedder udskæringen medaljoner af filet fra gris. Før hed det medaljoner af svinefilet.
Næringsindhold pr. person (ca. 548 g af retten):
Energi: 2993 kJ (715 kcal)
Protein: 42 g
Kulhydrat: 43 g
Kostfibre: 14 g
Fedt: 39 g
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 546 kJ (130 kcal)
Protein: 8 g
Kulhydrat: 8 g
Kostfibre: 3 g