Grillstegte medaljoner med krydderier og danske grøntsager

Prøv grillstegte medaljoner af filet fra gris med marokkanske krydderier og danske sommergrøntsager, som er en lækker sommerret med hvede og gedeost.

Af René Bolvig | Sommer | Hovedretter | Gæster, Hverdag, Weekend, Grill


Grillstegte medaljoner af svinefilet med marokkanske krydderier og danske sommergrøntsager

Tilberedningstid

Ca. 1 time + 2 timer til marinering af kød, heraf arbejdstid ca. 1 time

Det skal du bruge

4 personer

4 medaljoner af filet fra gris, 2½ cm tykke, a ca. 100 g
1 stang kanel
1 spsk hel spidskommen
½ spsk hel koriander
1 spsk fennikelfrø
1 lille tørret rød chili
1 citron
2 dl yoghurt naturel
1-2 spsk olie
salt og peber

Hel hvede med gedeost
2 dl hel afskallet hvede, evt. parboiled
½ dl olivenolie
100 g frisk dansk gedeost

Tomatsalat
8 kryddertomater
2 spsk olivenolie
frisk mynte

Danske sommerærter
1 kg ærter med bælg
1 spsk smør

Sådan gør du

Rist de tørre krydderier på en varm tør pande et øjeblik. Skræl skallen af en halv citron - undgå at få det hvide med. Blend krydderier og citronskal og rør det i yoghurten. Læg kødet i marinaden og stil det i køleskab i mindst 2 timer.
Tag kødet op af marinaden. Krydr med salt og peber. Grill medaljonerne 4-5 minutter på hver side i alt 8-10 minutter eller steg dem på panden ved at brune dem, 1 minut på hver side ved god varme. Skru ned til middel varme og steg dem 2 minutter på hver side. De må gerne være svagt rosa indeni ved servering.

Kog hveden efter anvisningen på emballagen.
Rør olie og gedeost i. Smag til med salt og peber.

Skær nogle snit i skindet på tomaterne. Kom dem et øjeblik i kogende vand. Læg dem i koldt vand, så snart skindet løsner sig en anelse. Træk forsigtigt skindet af.
Skær tomaterne i store tern, fx på denne måde: Del tomaterne i halve. Læg dem med skærefladen nedad. Del dem på langs og derefter tre gange på tværs.
Vend tomaterne med olie, salt, peber og fintsnittet mynte. Smag dem til.

Bælg ærterne. Damp dem med 1 spsk vand, smør og salt et øjeblik. Servér straks.

Tips

  • I stedet for medaljoner af filet fra gris kan bruges schnitzler af skinke inderlår, mørbradbøffer eller nakkekoteletter fra gris.
  • Kødet kan marinere i køleskabet i op til 1 døgn.
  • Dansk gedeost i lage fås i de fleste velassorterede supermarkeder og hos ostehandlere.
  • I stedet for hel hvede kan bruges hel spelt, som dog bliver bedst, hvis det ligger i blød et halvt døgn før det koges.
  • Tomatsalaten kan laves af tomater med skind.

Vinforslag
Beaujolais. Serveringstemperatur 14-16 grader. Hvedeøl. Serveringstemperatur 6-8 grader.

Energifordeling

Nu hedder udskæringen medaljoner af filet fra gris. Før hed det medaljoner af svinefilet.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 548 g af retten): 

Energi: 2993 kJ (715 kcal)

Protein: 42 g

Kulhydrat: 43 g

Kostfibre: 14 g

Fedt: 39 g

 

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi: 546 kJ (130 kcal)

Protein: 8 g

Kulhydrat: 8 g

Kostfibre: 3 g