Grillspyd med okse- eller kalvekød

Grillspyd med okse- eller kalvekød

Af Thomas Castberg | Sommer | Hovedretter, Buffet | Gæster, Hverdag, Weekend, Grill, Fest, Slankeretter, Grill


Grillspyd med okse- eller kalvekød

Tilberedningstid

Ca. 1 time og 15 minutter

Det skal du bruge

4 personer

400 g afpudset, mørt okse- eller kalvekød

Marinade:
Det hvide af en porre
2 spsk hasselnødder
3 fed hvidløg
1 spsk sukker
1 spsk salt
1 spsk snaps
1 spsk rapsolie

8 grillspyd
2 bundter forårsløg
8 store markchampignon
Salt og peber

800 g ikke for små nye kartofler
1 tsk olie

Salsa:
1 bundt bredbladet persille
½ løg
1 citron
1 tsk salt
1 tsk sukker
2 spsk rapsolie

Sådan gør du

Skær kødet i 1 cm tykke skiver og så i lange strimler.

Skær porren i ultratynde skiver.

Varm en pande op ved høj varme. Rist hasselnødderne 45 sekunder på den tørre pande. Hak dem derefter groft. Pres hvidløgsfeddene.

Rør marinaden sammen og vend kødet grundigt i den. Lad kødet trække på køl mens resten tillaves.

Hvis du bruger bambus- eller træspyd, så læg dem i blød i koldt vand i mindst 30 minutter. Så undgår du, at de brænder.

Tænd ovnen på 200 grader.

Skrub kartoflerne grundigt, tør dem og halver dem. Vend dem i olie og fordel dem i en bradepande med skærefladen opad. De må ikke ligge i lag! Lad dem blive gyldne i ovnen, ca. 30 minutter.

Skyl bredbladet persille og tag de grove stængler fra.

Skær skallen af citronen, KUN det gule, det kræver lidt akkuratesse, men giver man sig tid, er det ikke svært.

Pres derefter saften fra citronen op i en skål.

Hak persille, citronskal og løg fint og bland det i citronsaften. Kom rapsolie, salt, sukker og peber i. Smag til og sæt salsaen til side.

Trim forårsløgene i top og bund og del dem på tværs, så stykkerne bliver en anelse kortere end kødstrimlerne.

Fjern stokkene fra svampene.

Tag kødet op ad marinaden, og træk det på spyddene, skiftevis med et forårsløg og en markchampignon. Start og slut spyddet med kød. Kødstykkerne må gerne være lidt længere end de øvrige ting på spyddet, det trækker sig nemlig lidt sammen, når man griller. Pensl de færdige spyd med resten af marinaden og grill (uden olie) over god varme. Eller steg dem på grill- eller stegepande med ganske lidt olie, tre-fire minutter på hver side, til marinaden er karamelliseret og forårsløgene højgrønne og let faldet sammen.

Server spyd og kartofler med salsaen skødesløst fordelt over det hele!

Energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 30%
Kulhydrat 45%
Fedt 25%
1735 kJ - 415 kcal