Grillet nakkefilet med løgkompot

Prøv denne vinterret med saftig gris, kartofler og en frisk løgkompot.

Af Anne Skovgaard-Petersen | Sommer | Hovedretter | Gæster, Hverdag, Weekend, Grill


Grillet nakkefilet med løgkompot

Tilberedningstid

Ca. 1½ time, heraf 1 times trækketid i køleskab

Det skal du bruge

6 personer

1-1,2 kg nakkefilet
3 tsk grillkrydderi
1 tsk salt
1½ spsk olie 

Løgkompot
500 g løg med top
15 g smør
1½ spsk lys vineddike
1 spsk honning
1 kvist timian
salt og peber
dild

Tilbehør

1,2 kg kartofler og grøn salat

 

Sådan gør du

Skær nakkefileten igennem på langs, så der bliver to ens lange stykker, helst nogenlunde lige tykke. Gnid fileterne med grillkrydderi og salt, og lad dem trække i køleskab 1-2 timer. Pensl kødet med olie. 
Steg de to fileter ca. 25 minutter, 10-15 cm fra gløderne, til de er gennemstegte. Mål evt. centrumtemperaturen med et stegetermometer. Centrumtemperaturen skal være 80 grader.

Skær løgene i skiver, gem de grønne toppe. Svits løgene let gyldne i smørret i en sauterpande. Tilsæt 2 spsk vand, vineddike, honning, timian, salt og peber, og lad løgene simre 10-12 minutter til løgene er møre.
Tag timianen op. Snit løgtoppene, og tilsæt dem kort tid inden serveringen, så de bevarer farven. Pynt med klippet dild.

Tips

  • Nakkefilet kan steges hel eller som her delt i to over indirekte varme i en grill med låg.

Energifordeling

Nu hedder udskæringen nakkefilet fra gris. Før hed det nakkefilet fra svin.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 480 g af retten): 

Energi: 2391 kJ (571 kcal)

Protein: 38 g

Kulhydrat: 44 g

Kostfibre: 5 g

Fedt: 26 g

 

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi: 495 kJ (118 kcal)

Protein: 8 g

Kulhydrat: 9 g

Kostfibre: 1 g

Fedt: 5 g