Tilberedningstid
Ca. 1 time og 15 minutter
Det skal du bruge
3 personer
Græskarsuppe
10 skiver røget skinke, fx parmaskinke eller serranoskinke, ca. 150 g
4 skalotteløg, ca. 150 g
3 fed hvidløg
½ græskar, ca. 800 g - fx hokkaido
4 kartofler, ca. 250 g
2 tsk olie
½ l vand
1 bouillonterning
1 dl madlavningsfløde, 9 %
Salt og peber
2-3 spsk eddike – fx æbleeddike
Timianrasp
2 kviste timian
25 g smør
1 dl rasp, ca. 45 g
Salt
Tilbehør
3 tykke skiver groft franskbrød, ca. 210 g
Sådan gør du
Skær skinke i mindre stykker. Pil løg og hvidløg og hak det fint.
Skyl græskar godt og skrub eventuelle urenheder væk. Flæk det og skrab kernerne ud. Skær græskarkødet i tern.
Skræl kartofler og skær i tern.
Varm olie i en gryde ved god varme og svits løg, skinke og hvidløg et øjeblik. Tilsæt græskar, kartofler, vand, bouillonterning og fløde. Lad suppen simre til græskar og kartofler er helt møre. Blend suppen med en stavblender til en glat konsistens og smag til med salt, peber og eddike. Tilsæt lidt vand eller mælk, hvis suppen er for tyk.
Skyl timian. Pil bladene af nogle af stilkene og gem dem til at smage til med til sidst. Brun smør i en lille gryde ved god varme. Tag gryden af og tilsæt timiankviste. Lad det trække i ca. 20 minutter og tag timiankvistene op. Sæt gryden på varmen igen og brun raspen ved god varme til det er gyldent. Smag til med salt og friske timianblade.
Tips
- I stedet for parmaskinke kan du anvende bacon.
Energifordeling
Nu hedder udskæringen røget skinke fra gris. Før hed det røget skinke fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 777 g af retten):
Energi: 2736 kJ (654 kcal)
Protein: 28 g
Kulhydrat: 77 g
Kostfibre: 11 g
Fedt: 23 g
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 352 kJ (84 kcal)
Protein: 4 g
Kulhydrat: 10 g
Kostfibre: 1 g
Fedt: 3 g