Grydestegt oksetykkam med svampe og sprøde salviekartofler

Simreret, der er perfekt som gæstemad. Retten passer stort set sig selv, og kødet bliver blødt som smør. De ovnbagte kartofler og rodfrugter får suverænt modspil af salvie og umami-mættede svampe.

Grydestegt oksetykkam med svampe og sprøde salviekartofler

Af Katrine Klinken

Det skal du bruge

4 personer

600 g oksetykkam uden ben, evt. snøret med bomuldssnor

2 tsk smør
2 tsk olivenolie
Ca. 2 tsk groft salt
Friskværnet peber
2 dl æblejuice
350 g knoldselleri
250 g skalotteløg
1 kg kartofler
4-5 kviste frisk salvie
1½ spsk olivenolie
250 g svampe, fx portebellosvampe
1 bundt persille
Salt og friskkværnet peber

Ca. 1½ time


Sådan gør du

1. Dup kødet tørt med køkkenrulle. Varm smør og olie i en tykbundet gryde. Brun kødet og krydr med salt og peber. Hæld æblejuice i gryden og lad retten simre ved svag varme under låg 45 minutter.

2. Skræl knoldselleri og skær den ud i firkanter på ca. 2x2x2 cm. Pil skalotteløgene og skær de største over i halve. Kom selleri og løgene i gryden med kødet. Vend kødet og lad det småsimre til det er mørt ca. 45 minutter. Sæt et stegetermometer i stegens centrum og steg til centrumtemperaturen er 65°C.

3. Skræl eller skrub kartoflerne. Skær dem i både. Læg bagepapir i et ovnfast fad eller en bradepande. Kom salvieblade og olie i bradepanden og vend kartoffelbådene heri, krydr med friskkværnet peber. Sæt fadet i ovnen og tænd på 225°C. Bag kartoflerne møre ca. 45 minutter til de er sprøde og gyldne. Rør af og til i fadet med en grydeske. Mærk om de er møre med en spids kniv. Drys med 1 tsk groft salt.

4. Rens svampene og skær dem i skiver. Steg dem på tør pande ved kraftig varme nogle minutter.

5. Tag kødet op af gryden når det er færdigt og skær det i skiver på tværs af kødfibrene. Kom svampene i gryden og smag til med salt og peber. Drys med skyllet, hakket persille og server sprøde salviekartofler til.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 25%
Kulhydrat 41%
Fedt 34%
2624 kJ - 627 kcal
Gæster