Tilberedningstid
Ca. 1 time
Det skal du bruge
2 voksne og 1 barn
300 g hakket grisekød
150 g bønner, frosne
salt og peber
evt. 1 lille fed hvidløg
50 g hvedemel
1 spsk olie eller 15 g smør
Porrer og kartofler i fad
1-2 porrer
500 g kartofler
4 dl letmælk
1 spsk hvedemel
Sådan gør du
Stil bønnerne til optøning. Tænd ovnen på 200 grader.
Skær porrerne i tynde ringe og kartoflerne i tynde skiver. Rør lidt af
mælken og melet sammen i en gryde. Tilsæt resten af mælken og bring det i kog
under omrøring. Tilsæt porrer og kartofler og giv det et opkog. Rør i gryden, så
det ikke brænder på. Krydr med salt og peber og fordel det i et ovnfast fad. Sæt
fadet i ovnen ca. 30 minutter til kartoflerne er møre.
Hak bønnerne
groft, evt. i en hurtighakker, og rør dem sammen med kødet, salt, peber og evt.
knust hvidløg. Form 5 karbonader og vend dem i mel. Varm fedtstoffet på en pande
ved god varme. Brun karbonaderne i 2 minutter på hver side. Skru ned til middel
varme og steg dem færdige 4-5 minutter på hver side. Eller stil dem i ovnen ca.
10 minutter.
Til spædbarnet 7-9 måneder
Mos porrer
og kartofler i en hurtighakker, og tilsæt 1 tsk olie. Skær en karbonade ud i små
stykker uden stegeskorpe.
Til barnet over 12
måneder
Skær porrer, kartofler og karbonade ud i små stykker og
anret dem hver for sig.
Tips
- Færdig hvid mælkesovs kan bruges i stedet for selv at koge mælk og mel til en jævning. Porrer og kartofler kan gives nogle minutters opkog i vand, dryppe af og lægges i et ovnfast fad, hvorefter færdig hvid mælkesovs hældes over.
- Krydr evt. porrer og kartofler i fad med frisk eller tørret timian.
- Prøv også: Karbonader med stuvede ærter og gulerødder.
Energifordeling
Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.
Næringsindhold pr. person (ca. 880 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 3182 kJ (758 kcal)
protein: 51 g
kulhydrat: 84 g
kostfibre: 11 g
fedt: 2 g
Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede kød:
Energi: 361 kJ (86 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 10 g
kostfibre: 1 g
fedt: 21 g
Næringsindhold pr. person (ca. 880 g af retten) med 10% fedt i det hakkede kød:
Energi: 3377 kJ (804 kcal)
protein: 49 g
kulhydrat: 84 g
kostfibre: 11 g
fedt: 28 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød:
Energi: 383 kJ (91 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 10 g
kostfibre: 1 g
fedt: 3 g