Grisekæber med hyldeblomst-kartofler og ærter i hjertesalat

Lækker sommer-simreret med grisekæber med hyldeblomst-kartofler og ærter i hjertesalat. Retten pyntes med smukke spiselige blomster.

Af Betina Repstock | Sommer | Hovedretter | Fest, Weekend, Gæster


Grisekæber med hyldeblomst-kartofler og ærter i hjertesalat

Tilberedningstid

Ca. 2 timer

Det skal du bruge

4 personer

8-10 kæber af gris, ca. 720 g
Salt og peber
2 tsk olie
2 stilke timian
2 dl koncerteret hyldeblomstsaft
2 dl hvidvin
4 dl bouillon – evt. vand og terning
800 g nye kartofler
4 løg, ca. 400 g

Ærter i hjertesalat
2 stk hjertesalat
½ bundt basilikum
½ fed hvidløg
1 dl creme fraiche 38%
400 g ekstra fine ærter, fx fra frost

Evt. nye ærter eller spiselige blomster til pynt – fx Stedmoder eller Hornviol

Sådan gør du

Dup kæberne tørre med køkkenrulle. Krydr med salt og peber. Varm olien i en stor gryde. Brun kødet på alle sider, 3-5 minutter i alt. Skyl timian. Tilsæt hyldeblomstsaft, hvidvin, timian og bouillon. Skru ned til svag varme og lad grisekæberne koge under låg i 1½ time. 

Skrub kartofler fri for jord. Kom dem i gryden med grisekæber og kog dem med det sidste kvarter. Tilsæt lidt salt og evt. en lille smule vand mere, hvis det ser tørt ud. 

Pil og hak løg og skær i kvarte. Kom i gryden og lad dem simre med de sidste 5 minutter.

Del hjertesalathovederne i to-tre blade til hver, skyl og tør dem.

Skyl og hak basilikum fint. Pil og hak hvidløget fint. Pisk creme fraiche til den bliver tyk og vend ærter, basilikum og hvidløg heri. Smag til med salt og peber. Fyld ærtecremen i salatbladene og pynt med blomster.

Tag grisekæberne op og anret sammen med løg og kartofler. Kog væsken ind til ca. 2 dl. Smag til med salt og fordel saucen over kødet. 

Tips

  • I stedet for hyldeblomst kan du bruge æblemost.

Energifordeling

Nu hedder det kæbe af hoved fra gris. Før hed udskæringen svinekæbe af hoved fra svin.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 875 g af retten): 

Energi:  2798 kJ (666 kcal)

protein: 49 g 

kulhydrat: 54 g

kostfibre: 12 g

fedt: 21 g

alkohol: 5 g

 

Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 319 kJ (76 kcal)

protein: 6 g 

kulhydrat: 6 g

kostfibre: 1 g

fedt: 2 g

alkohol: 1 g