Det skal du bruge
4 personer
750 g kartofler6 store æg
100 g smør
750 g skinke, røget og kogt
Tilbehør
1 lille rødkål, 500 g
2 dl tyttebærsyltetøj
4 spsk sennep med honning
Tilberedningstid: 1½ time, heraf 30 minutters arbejdstid
Sådan gør du
1. Kog kartofler næste møre og lad dem køle af.
2. Riv kartofler forsigtigt, så de bevares i strimler.
3. Del æg i blommer og hvider.
4. Rør blommerne i kartoflerne.
5. Varm smør i en lille gryde ved svag varme.
6. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn og 180 grader varmluft.
7. Skær skinken i små tern.
8. Pisk æggehviderne stive.
9. Rør smør og skinketern i kartoflerne.
10. Vend æggehviderne i, lidt efter lidt.
11. Smag til med salt og peber.
12. Hæld farsen i en passende form, bag den i 1 time.
13. Snit rødkål meget fint og bland den med syltede tyttebær.
14. Server gratinen med rødkålssalat og sennep.
Den oprindelige opskrift: Skinkebudding
Ingredienser: Kartofler, æggeblommer, smør, peber, æggehvider og røget skinke.
Fremgangsmåde: Når kogte kartofler er kolde, rives de forsigtig, at de ikke bliver i stykker. 1½ pund (1 pund er lig med 500 gram) revne kartofler røres med 18 æggeblommer, ¼ pund afklaret smør, lidt stødt peber og til sidst de piskede hvider. 1½ pund småtskåren røget skinke, kun af de magre, røres deri. Den koges i 2 timer, og spises med en skarp sauce.
Kilde; C. Steen; Huusmoderen eller Anviisning for unge Fruentimmer, som selv ville besørge deres Huusholdning. Kjøbenhavn. 1848.
Tips
- Kartoflerne kan være kogt dagen før - evt. en rest fra et andet måltid. Gratinen kan både spises varm og kold.