Gratin med røget skinke

En skøn og nem måde at kombinere skinke og kartofler er ved at lave denne gratin. Inspirationen kommer fra en husholdningskogebog fra 1848, hvor titlerne på opskrifterne var noget anderledes end i dag. Vi har tolket opskriften ind i moderne termer og metoder. Prøv den sammen med saftig rødkålssalat og tyttebær. Let at lave, nem at spise. Velbekomme.


Det skal du bruge

4 personer

750 g kartofler
6 store æg
100 g smør
750 g skinke, røget og kogt


Tilbehør

1 lille rødkål, 500 g
2 dl tyttebærsyltetøj
4 spsk sennep med honning


Tilberedningstid: 1½ time, heraf 30 minutters arbejdstid


Sådan gør du

1. Kog kartofler næste møre og lad dem køle af.
2. Riv kartofler forsigtigt, så de bevares i strimler.
3. Del æg i blommer og hvider.
4. Rør blommerne i kartoflerne.
5. Varm smør i en lille gryde ved svag varme.
6. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn og 180 grader varmluft.
7. Skær skinken i små tern.
8. Pisk æggehviderne stive.
9. Rør smør og skinketern i kartoflerne.
10. Vend æggehviderne i, lidt efter lidt.
11. Smag til med salt og peber.
12. Hæld farsen i en passende form, bag den i 1 time.
13. Snit rødkål meget fint og bland den med syltede tyttebær.
14. Server gratinen med rødkålssalat og sennep.

 

Den oprindelige opskrift: Skinkebudding

Ingredienser: Kartofler, æggeblommer, smør, peber, æggehvider og røget skinke.

Fremgangsmåde: Når kogte kartofler er kolde, rives de forsigtig, at de ikke bliver i stykker. 1½ pund (1 pund er lig med 500 gram) revne kartofler røres med 18 æggeblommer, ¼ pund afklaret smør, lidt stødt peber og til sidst de piskede hvider. 1½ pund småtskåren røget skinke, kun af de magre, røres deri. Den koges i 2 timer, og spises med en skarp sauce.

Kilde; C. Steen; Huusmoderen eller Anviisning for unge Fruentimmer, som selv ville besørge deres Huusholdning. Kjøbenhavn. 1848.

Tips

  • Kartoflerne kan være kogt dagen før - evt. en rest fra et andet måltid. Gratinen kan både spises varm og kold.

energifordeling

Næringsindhold pr. person (ca. 690 g af retten):
Energi: 4120 kJ (980 kcal)
Protein: 53 g
Kulhydrat: 63 g
Kostfibre: 7 g
Fedt: 57 g

Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 599 kJ (142 kcal)
Protein: 8 g
Kulhydrat: 9 g
Kostfibre: 1 g
Fedt: 8 g 

se mere