Det skal du bruge
4 personer
2 ¼ dl perlebyg eller speltkerner1 ½ dl hvedemel
4 dl minimælk
2 spsk olie
5 æg
500 g broccoli
Salt og peber
Ca. 12 ramekiner, små forme a 1,5 dl
Evt. 1 spsk sesamfrø
Tilbehør
350 g cherrytomater2 skiver fuldkornsrugbrød, ca.100 g
Ca. 1 time
Sådan gør du
- Kog kernerne efter anvisning på emballagen i letsaltet vand. Kogetiden er 15-20 minutter. Hæld kernerne i en si.
- Pisk melet ud i lidt af mælken – eller kom det i en melryster. Tilsæt resten af mælken og rør 1½ spsk olie i en gryde. Bring det i kog under omrøring til det jævner. Tag gryden fra varmen og lad jævningen afkøle lidt. Pisk æggene i - et æg ad gangen.
- Tænd ovnen på 175 grader.
- Del broccolien i mindre buketter. Skær stokken i små tern Vend broccoli og kerner i gratindejen. Krydr med salt og peber.
- Smør ca. 12 forme med ½ spsk olie og kom fyldet i. Drys evt. med sesamfrø.
- Bag de små gratiner ca. 40 minutter midt i ovnen ved 175 grader.
- Man kan også drysse med sesamfrø ved servering.
Tips
- Gratinen kan bages i én stor skål eller fad. Bagetiden er ca. 1 time.
- I stedet for kerner kan bruges en rest på 200-300 g kogte ris eller pasta.
- Kog evt. broccolien 3-4 minutter i letsaltet vand. Hæld broccolien i en si før den blandes i. Bagetiden kan nedsættes ca. 5 minutter, hvis grøntsagerne er letkogte. Man kan også bruge en rest kogte grøntsager som fyld.
- I stedet for broccoli kan bruges blomkål eller små rosenkål. Vælg grøntsager efter sæson eller hvad der er i grøntsagsskuffen. Det kan fx være en blanding af revne gulerødder og squash eller tynde porreskiver og tern af rød peberfrugt, som kommes rå i gratinen.