Gratin med kerner og broccoli

Gratin med kerner og broccoli

Bente Nissen Lundsgaard

Af Bente Nissen Lundsgaard

Det skal du bruge

4 personer

2 ¼ dl perlebyg eller speltkerner
1 ½ dl hvedemel
4 dl minimælk
2 spsk olie
5 æg
500 g broccoli
Salt og peber
Ca. 12 ramekiner, små forme a 1,5 dl
Evt. 1 spsk sesamfrø

Tilbehør

350 g cherrytomater
2 skiver fuldkornsrugbrød, ca.100 g

Ca. 1 time


Sådan gør du

  1. Kog kernerne efter anvisning på emballagen i letsaltet vand. Kogetiden er 15-20 minutter. Hæld kernerne i en si.
  2. Pisk melet ud i lidt af mælken – eller kom det i en melryster. Tilsæt resten af mælken og rør 1½ spsk olie i en gryde. Bring det i kog under omrøring til det jævner. Tag gryden fra varmen og lad jævningen afkøle lidt. Pisk æggene i - et æg ad gangen.
  3. Tænd ovnen på 175 grader.
  4. Del broccolien i mindre buketter. Skær stokken i små tern Vend broccoli og kerner i gratindejen. Krydr med salt og peber.
  5. Smør ca. 12 forme med ½ spsk olie og kom fyldet i. Drys evt. med sesamfrø.
  6. Bag de små gratiner ca. 40 minutter midt i ovnen ved 175 grader.
  7. Man kan også drysse med sesamfrø ved servering.

Tips

  • Gratinen kan bages i én stor skål eller fad. Bagetiden er ca. 1 time.
  • I stedet for kerner kan bruges en rest på 200-300 g kogte ris eller pasta.
  • Kog evt. broccolien 3-4 minutter i letsaltet vand. Hæld broccolien i en si før den blandes i. Bagetiden kan nedsættes ca. 5 minutter, hvis grøntsagerne er letkogte. Man kan også bruge en rest kogte grøntsager som fyld.
  • I stedet for broccoli kan bruges blomkål eller små rosenkål. Vælg grøntsager efter sæson eller hvad der er i grøntsagsskuffen. Det kan fx være en blanding af revne gulerødder og squash eller tynde porreskiver og tern af rød peberfrugt, som kommes rå i gratinen.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 18%
Kulhydrat 53% 
Fedt 29%
2495 kJ – 595 kcal

Ca. 200 g frugt og grønt pr. person.

6 om dagen logo

Sund hverdagsmad