Gule ærter, gammeldags - klassisk opskrift

En skøn, men lidt glemt klassiker. Retten er sund, nærende og mætter utrolig godt. Gule ærter er propfyldt med protein. Det er en billig hverdagsret, der er god til mange, fx i en madklub.

Af Anne Skovgaard-Petersen | Efterår, Vinter | Hovedretter | Hverdag, Sund hverdagsmad


Gule ærter, gammeldags - klassisk opskrift

Tilberedningstid

Ca. 2½ time

Det skal du bruge

10 personer

1,3 kg sprængt svinebryst, kogestykke
1 kg sprængt nakkefilet
500 g medisterpølse
½ kg flækkede gule ærter
4-6 kviste frisk timian
Suppevisk af porretop og 1 bundt persille
10 peberkorn
200 g små skalotteløg eller perleløg
5-6 gulerødder, ca. 400 g
⅓-½ selleri, ca. 300 g
3 porrer
Salt og peber

Tilbehør

10 skiver rugbrød
250 g rødbeder
Sennep

Sådan gør du

  1. Bring ærter og 1 l vand langsomt i kog. Tilsæt timian og kog ærterne møre ca. 45 minutter, se kogetiden på emballagen.
  2. Fjern timianen og pisk ærterne godt igennem, hvis suppen skal være grov eller kom ærterne i food processor, blender eller gnid dem gennem en grovmasket si.
  3. Kom svinebryst og nakkefilet i en gryde med ca. 2 liter vand, så det dækker kødet. Bring det i kog. Skum suppen og tilsæt suppevisk, salt og peberkorn. Kog svinebrystet ca. 1½ time, nakkefileten 2 timer under låg ved svag varme.
  4. Kog medisterpølsen med de sidste 15 minutter.
  5. Tag kødet op.
  6. Si suppen og kom den i en gryde.
  7. Skær grøntsagerne i mindre stykker, løgene må gerne være hele og kog dem i lidt af den siede suppe.
  8. Kom ærtepureen i resten af suppen, tilsæt grøntsagerne med suppen de er kogt i - til konsistensen er passende.
  9. Varm det igennem og smag til med salt, peber og timian.
  10. Skær kødet i tynde skiver og pølsen i 4-5 cm stykker.

 

Tips

  • Andendags gule ærter bliver tættere i konsistensen og fyldigere i smagen.  
  • Hvis suppen laves til færre personer, kan man nøjes med nakkefilet eller svinebryst. 
  • En lidt hurtigere udgave kan laves med "Møllerens gule ærter", hvor ærterne drysses i suppen og koger i 5 minutter.  
  • Man kan tilsætte et par dråber eddike til suppen i tallerkenen, så bliver den tykkere i konsistensen.

Energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 26%
Kulhydrat 32%
Fedt 42%
3980 kJ - 450 kcal