Friterede artiskokbunde og flæskesvær - snack

I denne ret er det kun bunden af artiskokkerne, der skal bruges. Find nogle store artiskokker for at få så stor en bund som muligt. Husk at gemme artiskokhjerterne til en anden god gang. Server de friterede artiskokbunde som en lækker snack til velkomstdrink eller et sprødt element til et større måltid.

Af Mikkel Karstad | Hele året | Weekend


Friterede artiskokbunde med drys af tørret solbær, rosmarin, hasselnød og flæskesvær

Tilberedningstid

Ca. 40 minutter

Det skal du bruge

4 personer

Artiskokker
4 store artiskokker
Lidt hvedemel
1 l vindruekerneolie

Drys
20 g frysetørrede solbær
25 g afskallede hasselnødder (hvis de ikke kan købes, kan du afskalle selv – se under tips)
5 kviste rosmarin
30 g flæskesvær
2 tsk havsalt
Friskkværnet peber

Sådan gør du

  1. Bræk stokken af artiskokkerne og bræk herefter alle bladene af. Det er vigtigt, at alt det grønne kommer af, da det smager utroligt bittert. Skær det grønne af, og skrab fimrehår ud med en urtekniv.
  2. Skær nu de 4 artiskokhjerter ud i helt tynde skiver på et mandolinjern, og kom dem op i en skål med mel og vend godt rundt, så alle skiverne får et tyndt lag mel. Ryst skiverne, så alt overskydende mel kommer af.
  3. Varm olie i en gryde, pas på den ikke bliver for varm. Hvis du stikker en tandstik af træ ned i olien, og det syder let omkring den, så er olien klar.
  4. Kom artiskokskiverne ned i olien, lidt ad gangen, og friter dem i ca. 1 minut, indtil de er gyldne og sprøde. De må ikke blive for mørke, da de så bliver bitre. Tag artiskokkerne op af olien, læg dem på fedtsugende papir og fortsæt med resten, indtil de alle sammen er friterede.
  5. Kom de frysetørrede solbær, plukket rosmarin, hasselnødder og flæskesvær i en foodprocessor og kør til et fint pulver. Drys pulveret og lidt havsalt over de friterede artiskokker.

Tips

Sådan afskaller du selv hasselnødder:

  • Læg hasselnødderne på en bageplade og varm dem i ovnen ved 175 grader i 10 minutter.
  • Tag hasselnødderne ud af ovnen og nulr dem i et viskestykke eller mellem hænderne, så gnider du hinderne af.
  • Det kan være en fordel at afskalle hasselnødderne, for det giver dem en lidt sødere og mildere smag.
  • Opskriften er fra SMÆK PÅ SMAGEN. Se mere på smækpåsmagen.dk.

Energifordeling

Nu hedder det flæskesvær fra gris. Før hed udskæringen flæskesvær fra svin.

 


Næringsindhold pr. person  (ca. 190 g af retten): 

Energi: 969 kJ (231 kcal)

protein: 11 g

kulhydrat: 17 g

kostfibre: 5 g

fedt: 13 g

 

Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 503 kJ (120 kcal)

protein: 6 g

kulhydrat: 9 g

kostfibre: 3 g

fedt: 7 g