Tilberedningstid
Ca. 30 minutter
Det skal du bruge
4 personer
500 g hakket grisekød
1-1½ tsk salt
½ tsk peber
1 æg
1 løg, ca. 50 g
½-1 dl hvedemel
1-1½ dl mælk, fx minimælk
25 g smør eller margarine
Stuvet spinat
450 g frosset, hakket spinat
1½ dl minimælk
2 spsk hvedemel
30 g smør
sukker
muskat
Tilbehør
1 kg kartofler
½ bundt persille
Sådan gør du
Kartofler:
- Skræl kartoflerne
- Kom dem i en gryde og dæk dem med vand, tilsæt 1 tsk salt.
- Koges i ca. 20 minutter til de er møre.
- Hæld vandet fra.
Frikadeller, der bliver ca. 14 stk.:
- Rør kødet med salt, peber og æg i en skål.
- Pil løget. Riv det fint.
- Rør fint revet løg og mel i.
- Rør mælken i til sidst.
Stegning:
- Form farsen med en spiseske. Dyp skeen i koldt vand ind imellem, så hænger farsen ikke på skeen.
- Læg de formede frikadeller på en tallerken.
- Varm halvdelen af fedtstoffet på panden ved god varme til det er gyldent.
- Læg halvdelen af frikadellerne på panden og brun dem ca. 2 minutter på hver side ca. 4 minutter i alt.
- Skru ned til middel varme.
- Steg frikadellerne ca. 4 minutter på hver side, 8 minutter i alt, til de er gennemstegte.
- Tag frikadellerne af panden.
- Kom resten af fedtstoffet på panden, vent til det er gyldent og læg resten af frikadellerne på. Steg dem som de første frikadeller.
- Tag 2 frikadeller fra til madpakken.
Stuvet spinat:
- Kom mælk i en gryde, pisk melet i. Varm blandingen op under piskning.
- Kom smørret i.
- Kom den frosne spinat i.
- Kog spinaten med i sovsen ved svag varme, så den tør op.
- Smag til med salt, peber, sukker og revet muskat.
Tips
- Gem frikadeller til pålæg eller frys dem ned til senere brug.
- Server stuvede gulerødder og ærter eller stuvet hvidkål i stedet for stuvet spinat.
Energifordeling
I dag hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.
Næringsindhold pr. person (ca. 640 g af retten), retten med 6% fedt i hakkede kød:
Energi: 2600 kJ (619 kcal)
protein: 41 g
kulhydrat: 62 g
kostfibre: 7 g
fedt: 21 g
Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede kød:
Energi: 406 kJ (97 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 10 g
kostfibre: 1 g
fedt: 3 g
Næringsindhold pr. person (ca. 640 g af retten), retten med 10% fedt i hakkede kød:
Energi: 2762 kJ (658 kcal)
protein: 39 g
kulhydrat: 62 g
kostfibre: 7 g
fedt: 27 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød:
Energi: 431 kJ (103 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 10 g
kostfibre: 1 g
fedt: 4 g