Frikadeller med stuvet spinat

Gammeldags frikadeller med spinat - stuvet på den lette måde. Det er god dansk mad af de bedste råvarer, som mormor ville have lavet det. Sund aftensmad der strutter af vitaminer.

Af Anne Skovgaard-Petersen | Hele året | For nybegyndere, Hovedretter | Hverdag


Frikadeller med stuvet spinat

Tilberedningstid

Ca. 30 minutter

Det skal du bruge

4 personer

500 g hakket grisekød 
1-1½ tsk salt
½ tsk peber
1 æg
1 løg, ca. 50 g
½-1 dl hvedemel
1-1½ dl mælk, fx minimælk
25 g smør eller margarine

Stuvet spinat
450 g frosset, hakket spinat
1½ dl minimælk
2 spsk hvedemel
30 g smør
sukker
muskat

Tilbehør

1 kg kartofler
½ bundt persille

Sådan gør du

Kartofler:

  1. Skræl kartoflerne
  2. Kom dem i en gryde og dæk dem med vand, tilsæt 1 tsk salt.
  3. Koges i ca. 20 minutter til de er møre.
  4. Hæld vandet fra.

Frikadeller, der bliver ca. 14 stk.:

  1. Rør kødet med salt, peber og æg i en skål.
  2. Pil løget. Riv det fint.
  3. Rør fint revet løg og mel i.
  4. Rør mælken i til sidst.

Stegning:

  1. Form farsen med en spiseske. Dyp skeen i koldt vand ind imellem, så hænger farsen ikke på skeen.
  2. Læg de formede frikadeller på en tallerken.
  3. Varm halvdelen af fedtstoffet på panden ved god varme til det er gyldent.
  4. Læg halvdelen af frikadellerne på panden og brun dem ca. 2 minutter på hver side ca. 4 minutter i alt.
  5. Skru ned til middel varme.
  6. Steg frikadellerne ca. 4 minutter på hver side, 8 minutter i alt, til de er gennemstegte.
  7. Tag frikadellerne af panden.
  8. Kom resten af fedtstoffet på panden, vent til det er gyldent og læg resten af frikadellerne på. Steg dem som de første frikadeller.
  9. Tag 2 frikadeller fra til madpakken.

Stuvet spinat:

  1. Kom mælk i en gryde, pisk melet i. Varm blandingen op under piskning.
  2. Kom smørret i.
  3. Kom den frosne spinat i.
  4. Kog spinaten med i sovsen ved svag varme, så den tør op.
  5. Smag til med salt, peber, sukker og revet muskat.

 

Tips

  • Gem frikadeller til pålæg eller frys dem ned til senere brug.
  • Server stuvede gulerødder og ærter eller stuvet hvidkål i stedet for stuvet spinat.

Energifordeling

I dag hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.

 


Næringsindhold pr. person (ca. 640 g af retten), retten med 6% fedt i hakkede kød: 

Energi: 2600 kJ (619 kcal)

protein: 41 g

kulhydrat: 62 g

kostfibre: 7 g

fedt: 21 g

 


Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 406 kJ (97 kcal)

protein: 6 g

kulhydrat: 10 g

kostfibre: 1 g

fedt: 3 g

 


Næringsindhold pr. person (ca. 640 g af retten), retten med 10% fedt i hakkede kød: 

Energi: 2762 kJ (658 kcal)

protein: 39 g

kulhydrat: 62 g

kostfibre: 7 g

fedt: 27 g 

 


Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 431 kJ (103 kcal)

protein: 6 g

kulhydrat: 10 g

kostfibre: 1 g

fedt: 4 g