Tilberedningstid
Ca. 1 time
Det skal du bruge
2 voksne + 1 barn
Fars til frikadeller
275 g hakket grisekød, ca. 10% fedt
½ tsk. salt
1 knivspids peber
½ æg
½ løg
Ca. ½ dl hvedemel
Lidt mindre end 1 dl mælk, fx letmælk
½ spsk. rapsolie
Stuvet blomkål
1 mellem hoved blomkål med grønne blade
15 g smør
2 spsk hvedemel
½ l bouillon eller vand
Evt. revet muskatnød
Salt
Peber
Tilbehør
Kogte kartofler, ca. 300 g
Sådan gør du
Fars til frikadeller
- Rør kødet med salt, peber, æg og revet løg.
- Tilsæt melet og derefter mælken til konsistensen er passende.
- Stil farsen i køleskabet til frikadellerne skal steges.
Stuvet blomkål
- Tag bladene af kålen, skyl dem og snit dem fint.
- Pluk selve kålen i buketter.
- Svits de grønne blade i smør ca. 5 minutter.
- Rør melet i og spæd med bouillon eller vand.
- Lad det simre 5 minutter og tilsæt så blomkålsbuketterne.
- Det hele simrer i 10-15 minutter, til det er mørt.
- Smag til med muskat, salt og peber.
- Tag portionen fra til barnet og smag resten til med fond eller bouillon.
Frikadeller fortsat
- Varm fedtstoffet på en pande ved god varme.
- Form farsen til ca. 7 frikadeller med en spiseske.
- Brun frikadellerne ca. 2 minutter på hver side, ca. 4 minutter i alt.
- Skru ned til middel varme.
- Vend og steg frikadellerne ca. 4 minutter på hver side, ca. 8 minutter i alt til de er gennemstegte.
TIL SPÆDBARNET (7-9 MÅNEDER)
Mos kartoffel sammen med stuvet kål med en gaffel eller i en hurtighakker og tilsæt 1 tsk smør. Fjern stegeskorpen på frikadellen og skær "indmaden" i små stykker.
TIL BARNET OVER 12 MÅNEDER
Skær kartoffel, kål og frikadelle ud i små stykker og anret dem hver for sig.
Energifordeling
Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.
Næringsindhold per voksen (ca. 635 g per voksen) med 10 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 2428 kJ (578 kcal)
protein: 40 g
kulhydrat: 41 g
kostfibre: 9 g
fedt: 27 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød:
Energi: 383 kJ (91 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 7 g
kostfibre: 1 g
fedt: 4 g
Til spædbarnet 7-9 måneder
Næringsindhold pr. spædbarn mellem 7-9 måneder (ca. 150 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 611 kJ (146 kcal)
protein: 8 g
kulhydrat: 10 g
kostfibre: 2 g
fedt: 8 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød:
Energi: 403 kJ (96 kcal)
protein: 5 g
kulhydrat: 7 g
kostfibre: 1 g
fedt: 5 g
Til barnet over 12 måneder
Næringsindhold pr. barn over 12 måneder (ca. 260 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 748 kJ (178 kcal)
protein: 13 g
kulhydrat: 18 g
kostfibre: 4 g
fedt: 2 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød:
Energi: 288 kJ (69 kcal)
protein: 5 g
kulhydrat: 7 g
kostfibre: 2 g
fedt: 2 g