Frikadeller med stuvet blomkål

Nem hverdagsmad med masser af grøntsager og en af familiens yndlingsretter. Beregnet til to voksne og et barn.

Af Sandra Leigh Draznin | Forår, Hele året, Sommer | Hovedretter | Hverdag, Sund hverdagsmad


Frikadeller med stuvet blomkål

Tilberedningstid

Ca. 1 time

Det skal du bruge

2 voksne + 1 barn

Fars til frikadeller
275 g hakket grisekød, ca. 10% fedt
½ tsk. salt
1 knivspids peber
½ æg
½ løg
Ca. ½ dl hvedemel
Lidt mindre end 1 dl mælk, fx letmælk
½ spsk. rapsolie

Stuvet blomkål
1 mellem hoved blomkål med grønne blade
15 g smør
2 spsk hvedemel
½ l bouillon eller vand
Evt. revet muskatnød 
Salt
Peber 

Tilbehør

Kogte kartofler, ca. 300 g

 

Sådan gør du

Fars til frikadeller

  1. Rør kødet med salt, peber, æg og revet løg.
  2. Tilsæt melet og derefter mælken til konsistensen er passende.  
  3. Stil farsen i køleskabet til frikadellerne skal steges.

Stuvet blomkål

  1. Tag bladene af kålen, skyl dem og snit dem fint.
  2. Pluk selve kålen i buketter.
  3. Svits de grønne blade i smør ca. 5 minutter.
  4. Rør melet i og spæd med bouillon eller vand.
  5. Lad det simre 5 minutter og tilsæt så blomkålsbuketterne.
  6. Det hele simrer i 10-15 minutter, til det er mørt.
  7. Smag til med muskat, salt og peber.
  8. Tag portionen fra til barnet og smag resten til med fond eller bouillon.

Frikadeller fortsat

  1. Varm fedtstoffet på en pande ved god varme.
  2. Form farsen til ca. 7 frikadeller med en spiseske.
  3. Brun frikadellerne ca. 2 minutter på hver side, ca. 4 minutter i alt.
  4. Skru ned til middel varme.
  5. Vend og steg frikadellerne ca. 4 minutter på hver side, ca. 8 minutter i alt til de er gennemstegte.

TIL SPÆDBARNET (7-9 MÅNEDER)
Mos kartoffel sammen med stuvet kål med en gaffel eller i en hurtighakker og tilsæt 1 tsk smør. Fjern stegeskorpen på frikadellen og skær "indmaden" i små stykker.

TIL BARNET OVER 12 MÅNEDER 
Skær kartoffel, kål og frikadelle ud i små stykker og anret dem hver for sig.

Energifordeling

Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød. 

 

Næringsindhold per voksen  (ca. 635 g per voksen) med 10 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 2428 kJ (578 kcal)

protein: 40 g

kulhydrat: 41  g

kostfibre: 9 g

fedt: 27 g

 


Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 383 kJ (91 kcal) 

protein: 6 g

kulhydrat: 7 g 

kostfibre: 1 g

fedt: 4 g

 


Til spædbarnet 7-9 måneder

Næringsindhold pr. spædbarn mellem 7-9 måneder (ca. 150 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 611 kJ  (146 kcal)

protein: 8 g

kulhydrat: 10 g

kostfibre: 2 g

fedt: 8 g

 


Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød:

Energi: 403 kJ (96 kcal) 

protein: 5 g

kulhydrat: 7 g 

kostfibre: 1 g

fedt: 5 g

 


Til barnet over 12 måneder

Næringsindhold pr. barn over 12  måneder (ca. 260 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 748 kJ (178 kcal)

protein: 13 g

kulhydrat: 18 g

kostfibre: 4 g

fedt: 2 g

 


Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 288 kJ (69 kcal) 

protein: 5 g

kulhydrat: 7 g 

kostfibre: 2 g

fedt: 2 g