Frikadeller med stuvede grøntsager

Frikadeller med stuvede grøntsager

Af Sandra Leigh Draznin | Hele året | Hovedretter | Hverdag, Sund hverdagsmad


Frikadeller med stuvede grøntsager

Tilberedningstid

Ca. 45 minutter

Det skal du bruge

2 voksne og 1 barn

Fars til frikadeller
500 g hakket svinekød
1-1½ tsk salt
½ tsk peber
1 æg
1 løg
½ -1 dl hvedemel
1-1½ dl mælk fx letmælk
1 spsk olie eller 15 g smør, margarine

Stuvede grøntsager
400 g kartofler
½ blomkål eller spidskål, 250 g
3-4 gulerødder
150 g ærter, friske eller frosne
lys saucejævner
evt. revet muskat
flydende fond eller bouillon

Sådan gør du

Rør kødet med salt, peber, æg og revet løg. Tilsæt melet og derefter mælken til konsistensen er passende. Stil farsen i køleskabet til frikadellerne skal steges.

Skær kartoflerne i både. Pluk blomkål i buketter og snit de grønne blade fint. Halver gulerødderne på langs og skær dem i skiver på skrå. Kog kartofler, kål
og gulerødder møre i ½ l vand ca. 8 minutter. Jævn med sovsejævner og tilsæt ærterne. Giv det et opkog, smag til med revet muskat, salt og peber. Tag portionen fra til barnet og smag resten til med fond eller bouillon.

Varm fedtstoffet på en pande ved god varme. Form halvdelen af farsen til ca.
7 frikadeller med en spiseske. Brun frikadellerne ca. 2 minutter på hver side, ca. 4 minutter i alt. Skru ned til middel varme. Vend og steg frikadellerne ca. 4 minutter på hver side, ca. 8 minutter i alt til de er gennemstegte.
Resten af farsen bruges fx til kødboller. Se næste side. Kog kødbollerne og stil dem i kogevandet i køleskabet til næste dag.

Til spædbarnet 7-9 måneder
Mos stuvede grøntsager, evt. i en hurtig-hakker og tilsæt 1 tsk olie. Skær en frikadelle ud i små stykker uden stegeskorpe.

Til barnet over 12 måneder
Skær grøntsager og frikadelle ud i små stykker og anret dem hver for sig.

Tips

  • Brug evt. ca. 600 g frossen grøntsagsblanding til de stuvede grøntsager.

Energifordeling

Energifordeling og -indhold i hele retten
Retten med 6% fedt i det hakkede kød
Protein 30%
Kulhydrat 50%
Fedt 20%
5335 kJ - 1270 kcal

Retten med 10% fedt i det hakkede kød
Protein 26%
Kulhydrat 48%
Fedt 26%
5615 kJ - 1335 kcal