Tilberedningstid
Ca. 45 minutter
Det skal du bruge
2 voksne og 1 barn
Fars til frikadeller
275 g hakket grisekød, ca. 10% fedt
½ tsk salt
1 knivspids peber
½ æg
½ løg
Ca. ½ dl hvedemel
Lidt mindre end 1 dl mælk, fx letmælk
1 spsk rapsolie
Stuvede grøntsager
400 g kartofler
½ blomkål eller spidskål, 250 g
3-4 gulerødder
150 g ærter, friske eller frosne
Lys saucejævner
Evt. revet muskat
Flydende fond eller bouillon
Sådan gør du
Fars til frikadeller
- Rør kødet med salt, peber, æg og revet løg.
- Tilsæt melet og derefter mælken til konsistensen er passende.
- Stil farsen i køleskabet til frikadellerne skal steges.
Stuvede grøntsager
- Skær kartoflerne i både.
- Pluk blomkål i buketter og snit de grønne blade fint.
- Halver gulerødderne på langs og skær dem i skiver på skrå.
- Kog kartofler, kål og gulerødder møre i ½ l vand ca. 8 minutter.
- Jævn med sovsejævner og tilsæt ærterne.
- Giv det et opkog, smag til med revet muskat, salt og peber.
- Tag portionen fra til barnet og smag resten til med fond eller bouillon.
Frikadeller, fortsat
- Varm fedtstoffet på en pande ved god varme.
- Form halvdelen af farsen til ca. 7 frikadeller med en spiseske.
- Brun frikadellerne ca. 2 minutter på hver side, ca. 4 minutter i alt.
- Skru ned til middel varme.
- Vend og steg frikadellerne ca. 4 minutter på hver side, ca. 8 minutter i alt til de er gennemstegte.
Til spædbarnet 7-9 måneder
Mos stuvede grøntsager, evt. i en hurtig-hakker og tilsæt 1 tsk olie. Skær en frikadelle ud i små stykker uden stegeskorpe.
Til barnet over 12 måneder
Skær grøntsager og frikadelle ud i små stykker og anret dem hver for sig.
Tips
- Brug evt. ca. 600 g frossen grøntsagsblanding til de stuvede grøntsager.
Energifordeling
Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.
Næringsindhold per voksen (ca. 760 g per voksen) med 10 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 2678 kJ (638 kcal)
protein: 44 g
kulhydrat: 61 g
kostfibre: 14 g
fedt: 21 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød:
Energi: 352 kJ (84 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 8 g
kostfibre: 2 g
fedt: 3 g
Til spædbarnet 7-9 måneder
Næringsindhold pr. spædbarn mellem 7-9 måneder (ca. 150 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 646 kJ (154 kcal)
protein: 8 g
kulhydrat: 11 g
kostfibre: 3 g
fedt: 8 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød:
Energi: 427 kJ (102 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 8 g
kostfibre: 2 g
fedt: 5 g
Til barnet over 12 måneder
Næringsindhold pr. barn over 12 måneder (ca. 260 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 814 kJ (194 kcal)
protein: 13 g
kulhydrat: 21 g
kostfibre: 2 g
fedt: 2 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød:
Energi: 313 kJ (75 kcal)
protein: 5 g
kulhydrat: 8 g
kostfibre: 5 g
fedt: 5 g