Frikadeller med stuvede ærter og gulerødder med kartofler

Lækker hverdagsmad med mulighed for rester til madpakken.

Af Grethe Andersen | Hele året | Hovedretter | Hverdag, Weekend, Sund hverdagsmad


Tilberedningstid

Ca. 45 minutter

Det skal du bruge

4 personer

500 g hakket grisekød 
1-1½ tsk salt
½ tsk peber
1 æg
1 løg, ca. 50 g
½-1 dl hvedemel
1-1½ dl mælk, fx minimælk
25 g smør eller margarine

Stuvede ærter og gulerødder
4 gulerødder, ca. 300 g
300 g frosne ærter
20 g smør
2 spsk mel
1 bundt persille

Tilbehør

1 kg kartofler

Sådan gør du

Rør kødet med salt, peber, æg og revet løg. Tilsæt melet. Rør herefter mælken i.
Lad fedtstoffet blive gyldent på en pande ved god varm. Form farsen til ca. 14 frikadeller med en spiseske. Brun frikadellerne ca. 2 minutter på hver side, ca. 4 minutter i alt. Skru ned til middel varme. Vend - og steg frikadellerne ca. 4 minutter på hver side, ca. 8 minutter i alt, til de er gennemstegte. Gem 6 frikadeller til madpakker eller frys dem ned til senere brug.

Kog kartoflerne.

Skær gulerødderne i tern. Kog gulerødderne i 3 dl letsaltet vand ca. 3 minutter. Tilsæt ærterne og kog yderligere 2 minutter. Hæld grøntsagerne i en si. Hæld kogevandet tilbage i gryden. Rør blødt smør og mel sammen til en bolle. Kom den i grøntsagsvandet og lad den smelte ved svag varme uden omrøring. Rør saucen igennem og kog den et par minutter. Vend grøntsagerne i og smag til. Drys hakket persille over ved servering.

Tips

  • I stedet for stuvede ærter og gulerødder kan serveres stuvet spinat eller stuvet hvidkål.
  • Brug evt. en blanding frosne ærter og gulerødder til stuvningen.

Energifordeling

Nu hedder det hakket grisekød. Før hed udskæringen hakket svinekød.

 


Næringsindhold pr. person (ca. 460 g af retten) med 2 frikadeller med 6% fedt i det hakkede kød:

Energi: 1612 kJ ( kcal)

protein: 16 g

kulhydrat: 57 g

kostfibre: 10 g

fedt: 8 g

 


Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 349 kJ ( kcal) 

protein: 3 g

kulhydrat: 12 g 

kostfibre: 2 g

fedt: 2 g

 

 

Næringsindhold pr. person (ca. 460 g af retten) med 2 frikadeller med 10 % fedt i det hakkede kød:

Energi: 1635 kJ (389 kcal)

protein: 16 g

kulhydrat: 57 g

kostfibre: 10 g

fedt: 9 g

 


Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 354 kJ (84 kcal)

protein: 3 g

kulhydrat: 12 g

kostfibre: 2 g

fedt: 2 g