Frikadeller med sommerkål

Lækre pandestegte frikadeller med kartofler og tomatdampet sommerkål.

Af Karen Hare | Forår, Sommer | Hovedretter | Hverdag, Sund hverdagsmad


Frikadeller med sommerkål

Tilberedningstid

Ca. 45 minutter

Det skal du bruge

4 personer

Frikadeller 16 stk.
500 g hakket grisekød 
½ tsk salt
½ tsk peber
1 æg
1 lille løg eller 1 fed hvidløg
2 dl vand eller mælk
1 dl mel
25 g smør eller margarine

Tomatdampet sommerkål
20 g smør
1 sommerhvidkål eller 1 spidskål, ca. 800 g
1 dåse hakkede tomater
1 bundt persille

Tilbehør

1 kg kartofler

 

Sådan gør du

Rør kødet med salt. Tilsæt peber, æg, groftrevet løg. Tilsæt melet. Rør herefter væsken i lidt ad gangen. Tilsæt evt. lidt mere væske, hvis farsen virker for fast.

Lad smørret blive gyldent på en pande ved god varme. Frikadellerne brunes 2 minutter på hver side. De vendes igen og steges færdige ca. 4 minutter på hver side ved middel varme. Tag frikadellerne af panden.

Smelt smørret i en rummelig gryde og tilsæt fintsnittet kål, inden smørret begynder at blive brunt. Rør indtil kålen er faldet sammen. Tilsæt de hakkede tomater og lad kålen dampe ca. 5 minutter. Mærk om den er tilpas mør. Smag til med salt. Drys evt. med finthakket persille ved servering.

Tips

  • Bruges vinter hvidkål er kogetiden ca. 20 minutter.
  • Gem evt. nogle af frikadellerne til madpakken m.v. Så vil energien og fedtindholdet i retten falde.

Energifordeling

Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.

 


Næringsindhold pr. person (ca. 725 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 2613 kJ (622 kcal)

protein: 40 g

kulhydrat: 67 g

kostfibre: 10 g

fedt: 19 g

 


Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 360 kJ (86 kcal) 

protein: 6 g

kulhydrat: 9 g 

kostfibre: 1 g

fedt: 3 g

 

 

Næringsindhold pr. person (ca. 725 g af retten) med 10% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 2776 kJ (661 kcal)

protein: 38 g

kulhydrat: 67 g

kostfibre: 10 g

fedt: 25 g

 


Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 382 kJ (91 kcal)

protein: 5 g

kulhydrat: 9 g

kostfibre: 1 g

fedt: 3 g