Tilberedningstid
Ca. 45 minutter
Det skal du bruge
4 personer
Frikadeller 16 stk.
500 g hakket grisekød
½ tsk salt
½ tsk peber
1 æg
1 lille løg eller 1 fed hvidløg
2 dl vand eller mælk
1 dl mel
25 g smør eller margarine
Tomatdampet sommerkål
20 g smør
1 sommerhvidkål eller 1 spidskål, ca. 800 g
1 dåse hakkede tomater
1 bundt persille
Tilbehør
1 kg kartofler
Sådan gør du
Rør kødet med salt. Tilsæt peber, æg, groftrevet løg. Tilsæt melet. Rør herefter væsken i lidt ad gangen. Tilsæt evt. lidt mere væske, hvis farsen virker for fast.
Lad smørret blive gyldent på en
pande ved god varme. Frikadellerne brunes 2 minutter på hver side. De vendes
igen og steges færdige ca. 4 minutter på hver side ved middel varme. Tag
frikadellerne af panden.
Smelt smørret i en rummelig gryde og tilsæt fintsnittet kål, inden smørret begynder at blive brunt. Rør indtil kålen er faldet sammen. Tilsæt de hakkede tomater og lad kålen dampe ca. 5 minutter. Mærk om den er tilpas mør. Smag til med salt. Drys evt. med finthakket persille ved servering.
Tips
- Bruges vinter hvidkål er kogetiden ca. 20 minutter.
- Gem evt. nogle af frikadellerne til madpakken m.v. Så vil energien og fedtindholdet i retten falde.
Energifordeling
Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.
Næringsindhold pr. person (ca. 725 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 2613 kJ (622 kcal)
protein: 40 g
kulhydrat: 67 g
kostfibre: 10 g
fedt: 19 g
Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede kød:
Energi: 360 kJ (86 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 9 g
kostfibre: 1 g
fedt: 3 g
Næringsindhold pr. person (ca. 725 g af retten) med 10% fedt i det hakkede kød:
Energi: 2776 kJ (661 kcal)
protein: 38 g
kulhydrat: 67 g
kostfibre: 10 g
fedt: 25 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød:
Energi: 382 kJ (91 kcal)
protein: 5 g
kulhydrat: 9 g
kostfibre: 1 g
fedt: 3 g