Tilberedningstid
Ca. 30 minutter
Det skal du bruge
4 personer
500 g hakket grisekød
1-1½ tsk salt
½ tsk peber
1 æg
1 løg, ca. 50 g
½-1 dl hvedemel
1-1½ dl mælk, fx minimælk
25 g smør eller margarine
Sauce
3 dl bouillon fra terning - eller flydende - tilsat vand
2 tsk majsstivelse eller saucejævner
Evt. kulør
Tilbehør
1 kg kartofler
Syltede agurker, asier, rødbeder eller agurkesalat
Sådan gør du
Kartofler
- Skræl kartoflerne
- Kom dem i en gryde og dæk dem med vand, tilsæt 1 tsk salt.
- Koges i ca. 20 minutter til de er møre.
- Hæld vandet fra.
Frikadeller, ca. 14 stk
- Rør kødet med salt, peber og æg i en skål.
- Pil løget. Riv det fint.
- Rør fint revet løg og mel i.
- Rør mælken i til sidst.
Stegning
- Form farsen med en spiseske. Dyp skeen i koldt vand ind imellem, så hænger farsen ikke på skeen.
- Læg de formede frikadeller på en tallerken.
- Varm halvdelen af fedtstoffet på panden ved god varme til det er gyldent.
- Læg halvdelen af frikadellerne på panden og brun dem ca. 2 minutter på hver side ca. 4 minutter i alt.
- Skru ned til middel varme.
- Steg frikadellerne ca. 4 minutter på hver side, 8 minutter i alt, til de er gennemstegte.
- Tag frikadellerne af panden.
- Kom resten af fedtstoffet på panden, vent til det er gyldent og læg resten af frikadellerne på. Steg dem som de første frikadeller.
Saucen
- Bring bouillonen i kog.
- Rør majsstivelse ud i koldt vand. Til jævning.
- Hæld jævningen i under omrøring, og lad saucen koge nogle minutter.
- Smag til med salt og peber.
- Tilsæt evt. kulør.
Tips
- Gem frikadeller til pålæg eller frys dem ned til senere brug.
- Server rødkål, stuvede gulerødder og ærter, stuvet spinat, kogt broccoli eller råkost/salat til retten i stedet for syltede agurker.
Energifordeling
Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.
Næringsindhold pr. person (ca. 600 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 2129 kJ (507 kcal)
protein: 36 g
kulhydrat: 56 g
kostfibre: 5 g
fedt 14 g
Næringsindhold pr. 100 g med 6 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 356 kJ (85 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 9 g
kostfibre: 1 g
fedt: 2 g
Næringsindhold pr. person (ca. 600 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 2291 kJ (546 kcal)
protein: 34 g
kulhydrat: 56 g
kostfibre: 5 g
fedt: 20 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 393 kJ (91 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 9 g
kostfibre: 1 g
fedt: 3 g