Frikadeller med kartofler, sauce og surt

Klassisk ret med velsmagende frikadeller serveret med kogte kartofler, brun sauce og surt. En rest frikadeller kan gemmes til pålæg eller fryses ned til senere brug.

Af Anne Skovgaard-Petersen | Hele året | Hovedretter | Sund hverdagsmad, Hverdag


Frikadeller med kartofler, sauce og surt

Tilberedningstid

Ca. 30 minutter

Det skal du bruge

4 personer

500 g hakket grisekød 
1-1½ tsk salt
½ tsk peber
1 æg
1 løg, ca. 50 g
½-1 dl hvedemel 
1-1½ dl mælk, fx minimælk
25 g smør eller margarine

Sauce
3 dl bouillon fra terning - eller flydende - tilsat vand
2 tsk majsstivelse eller saucejævner
Evt. kulør

Tilbehør

1 kg kartofler
Syltede agurker, asier, rødbeder eller agurkesalat

 

Sådan gør du

Kartofler

  1. Skræl kartoflerne
  2. Kom dem i en gryde og dæk dem med vand, tilsæt 1 tsk salt.
  3. Koges i ca. 20 minutter til de er møre.
  4. Hæld vandet fra.

Frikadeller, ca. 14 stk

  1. Rør kødet med salt, peber og æg i en skål.
  2. Pil løget. Riv det fint.
  3. Rør fint revet løg og mel i.
  4. Rør mælken i til sidst.

Stegning

  1. Form farsen med en spiseske. Dyp skeen i koldt vand ind imellem, så hænger farsen ikke på skeen.
  2. Læg de formede frikadeller på en tallerken.
  3. Varm halvdelen af fedtstoffet på panden ved god varme til det er gyldent.
  4. Læg halvdelen af frikadellerne på panden og brun dem ca. 2 minutter på hver side ca. 4 minutter i alt.
  5. Skru ned til middel varme.
  6. Steg frikadellerne ca. 4 minutter på hver side, 8 minutter i alt, til de er gennemstegte.
  7. Tag frikadellerne af panden.
  8. Kom resten af fedtstoffet på panden, vent til det er gyldent og læg resten af frikadellerne på. Steg dem som de første frikadeller.

Saucen

  1. Bring bouillonen i kog.
  2. Rør majsstivelse ud i koldt vand. Til jævning.
  3. Hæld jævningen i under omrøring, og lad saucen koge nogle minutter.
  4. Smag til med salt og peber.
  5. Tilsæt evt. kulør.

Tips

  • Gem frikadeller til pålæg eller frys dem ned til senere brug.
  • Server rødkål, stuvede gulerødder og ærter, stuvet spinat, kogt broccoli eller råkost/salat til retten i stedet for syltede agurker.

Energifordeling

Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.

 

Næringsindhold pr. person (ca. 600 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 2129 kJ (507 kcal)

protein: 36 g

kulhydrat: 56 g

kostfibre: 5 g

fedt 14 g 

 

Næringsindhold pr. 100 g med 6 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 356 kJ (85 kcal)

protein: 6 g

kulhydrat: 9 g

kostfibre: 1 g

fedt: 2 g 

 

Næringsindhold pr. person (ca. 600 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 2291 kJ (546 kcal)

protein: 34 g

kulhydrat: 56 g

kostfibre: 5 g

fedt: 20 g 

 

Næringsindhold pr. 100 g med 10 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 393 kJ (91 kcal)

protein: 6 g

kulhydrat: 9 g

kostfibre: 1 g

fedt: 3 g