Frikadeller med kartofler, sauce og surt

Klassisk ret med velsmagende frikadeller serveret med kogte kartofler, brun sauce og surt. En rest frikadeller kan gemmes til pålæg eller fryses ned til senere brug.

Af Anne Skovgaard-Petersen | Hele året | Hovedretter | Sund hverdagsmad, Hverdag


Frikadeller med kartofler, sauce og surt

Tilberedningstid

Ca. 30 minutter

Det skal du bruge

4 personer

500 g hakket grisekød 
1-1½ tsk salt
½ tsk peber
1 æg
1 løg, ca. 50 g
½- 1 dl hvedemel
1- 1½ dl mælk, fx minimælk
25 g smør eller margarine

Sauce
3 dl kraftig bouillon
2 tsk majsstivelse
eller saucejævner
evt. kulør

Tilbehør

1 kg karofler
syltede agurker, asier, rødbeder eller agurkesalat

 

Sådan gør du

Kog kartoflerne.

Rør kødet med salt. Tilsæt peber, æg og revet løg. Tilsæt melet. Rør herefter mælken i.
Varm smørret på en pande ved god varme til det er gyldent. Form farsen til ca. 14 frikadeller med en spiseske. Brun frikadellerne ca. 2 minutter på hver side, ca. 4 minutter i alt. Skru ned til middel varme. Vend - og steg frikadellerne ca. 4 minutter på hver side, ca. 8 minutter i alt, til de er gennemstegte.

Bring bouillonen i kog. Rør majsstivelse ud i koldt vand. Hæld jævningen i under omrøring, og lad saucen koge nogle minutter. Smag til med salt og peber. Tilsæt evt. kulør.


Tips

  • Gem frikadeller til pålæg eller frys dem ned til senere brug.
  • Server rødkål, stuvede gulerødder og ærter, stuvet spinat, kogt broccoli eller råkost/salat til retten i stedet for syltede agurker.

Energifordeling

Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.

 


Næringsindhold pr. person (ca. 600 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 2129 kJ (507 kcal)

protein: 36 g

kulhydrat: 56 g

kostfibre: 5 g

fedt 14 g 

 


Næringsindhold pr. 100 g med 6 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 356 kJ (85 kcal)

protein: 6 g

kulhydrat: 9 g

kostfibre: 1 g

fedt: 2 g 

 


Næringsindhold pr. person (ca. 600 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 2291 kJ (546 kcal)

protein: 34 g

kulhydrat: 56 g

kostfibre: 5 g

fedt: 20 g 

 


Næringsindhold pr. 100 g med 10 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 393 kJ (91 kcal)

protein: 6 g

kulhydrat: 9 g

kostfibre: 1 g

fedt: 3 g