Frikadeller - 16 stk


Kasper Bus

Af Kasper Bus

Det skal du bruge

16 stk

500 g hakket svinekød eller svine- og kalvekød, ca. 10% fedt
2 løg
1-1½ tsk salt
½ tsk peber
2 æg
2 dl havregryn
2 dl vand, mælk eller fx mørk øl
1½ spsk olie

Ca. 30 minutter


Sådan gør du

Skræl løggene. Riv eller hak dem fint.

Bland kødet med alle ingredienserne på nær olien, som skal bruges til stegning. Rør i farsen til den er sammenhængende og kan formes til frikadeller med en ske.

Lad olien blive varm på en stor pande ved god varme. Eller steg frikadellerne i flere portioner på en mindre pande. Olien skal være så varm, at ”det siger lyde”, når de første frikadeller kommes på panden. Brun dem 2 minutter på hver side, skru ned til middel varme og steg dem ca. 4 minutter på hver side. De skal være brune og gennemstegte. Skær fx én over og check, om den er gennemstegt.

Tips

  • Hvis farsen er rørt for lidt, er den for løs og falder fra hinanden, og er den rørt meget fast, fx hvis man bruger maskine og rører for længe, så bliver frikadellerne som ”kanonkugler”.
  • Stil rørt fars i køleskabet, hvis du ikke er klar til at stege frikadellerne med det samme.
  • Man kan også bruge halvt svine- og halvt oksekød til farsen.
  • Farsen kan krydres med hvidløg, rosmarin, timian, muskatnød eller hvad du har lyst til, det er kun fantasien som sætter grænser.
  • Retten kan laves med hakket kød med en lavere eller højere fedtprocent, hvilket selvfølgelig vil give en mere mager eller fed frikadelle. Dog optager den magre frikadelle lidt fedt fra panden, mens den fede afsmelter fedt på panden.
  • Når du steger en portion frikadeller, kan dem, du ikke spiser straks, gemmes i køleskabet et par dage eller fryses ned i en fryseegnet plastpose til senere brug.
  • Prøv også små frikadeller til tapas, buffet m.v. 
  • Brug fx frikadellerne til opskriften Frikadeller med kartoffelsalat.

 


energifordeling

Sund hverdagsmad