Tilberedningstid
Ca. 30 minutter (dag 1) - 10 minutters arbejdstid og 20 minutter til hævning samt 30 minutter til bagning (dag 2)
Det skal du bruge
5 personer
25 g smør
3 dl koldt vand
10 g gær
½ liter kærnemælk
1 æg
1 tsk salt
2 tsk sukker
120 g havregryn
125 g rugmel
750 g hvedemel
1 æg til pensling
Sådan gør du
Dej til franskbrød (DAG 1):
- Skær smørret i små stykker og lad det stå på køkkenbordet, så det bliver blødt
- Hæld vand i en stor skål og rør gæren ud deri
- Rør kærnemælk, æg, salt, sukker, havregryn og rugmel i
- Lad det stå og trække i 10 minutter
- Tilsæt ca. 600 g af hvedemelet og rør dejen glat med en røreske
- Tilsæt de bløde smørklatter og rør lidt mere mel i – ælt med fingrene. Tilsæt kun mel nok til, at dejen slipper skål og fingre
- Læg et rent viskestykke over dejen og stil den i køleskabet til dagen efter
Bagning af franskbrød (DAG 2):
- Læg bagepapir på en bageplade
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft
- Form dejen til to runde brød
- Læg brødene på bagepladen og lad dem efterhæve i 20 minutter
- Slå æg ud i en kop og pisk det sammen med en gaffel
- Pensl brødene med sammenpisket æg
- Bag brødene i ca. 30 minutter
- Brødene er færdige, når de lyder hule, når du banker på dem
Tips
- Ønsker du et grovere franskbrød, kan du udskifte noget af hvedemelet med fuldkornsmel. Lad som tommelfingerregel 50% af melet være være almindeligt hvedemel for at brødet kan hæve op og blive et flot brød.
Energifordeling
Ingen beregning