Tilberedningstid
Ca. 1 ½ time
Det skal du bruge
4 personer
Forloren hare
250 g hakket grisekød, 8-12%
250 g hakket oksekød, 8-12%
½-1 tsk salt
¼ tsk peber
1 æg
1 dl rasp
1½ dl mælk, fx letmælk
4-6 skiver bacon
2 dl bouillon
Evt. 2 dl mælk, letmælk
½ dl 38% piskefløde
Saucejævner
½-1 spsk ribsgelé
Evt. kulør
800 g kartofler
800 g blandede grøntsager, fx grønne bønner, gulerødder og/eller ærter
50 g ribsgelé eller tyttebærsyltetøj
Sådan gør du
Forloren hare
- Rør kødet med salt, peber, æg og rasp. Rør mælken i.
- Form farsen til et aflangt brød i et ikke for stort ovnfast fad. Læg baconskiverne over farsen.
- Sæt fadet midt i ovnen. Tænd ovnen på 200 grader.
- Efter ca. 15 minutter hældes bouillon ved. Lad ”haren” stege 50-60 minutter.
- Gør kartofler klar til at koge.
- Stik en kødnål i ”haren”, kødsaften skal være klar, så er den gennemstegt.
Grøntsager og sauce
- Gør grøntsagerne klar til at koge.
- Hele, mellemstore gulerødder koges 10 minutter. Bønner koges 5 minutter. Ærter skal bare lige koges op.
- Si skyen op i en gryde. Hvis der er for lidt sauce, tilsættes 2 dl mælk. Varm saucen med fløden og jævn med saucejævner. Smag saucen til med gelé, salt, peber og tilsæt evt. kulør.
Servering
Server ”haren” med kartofler, grøntsager og sauce samt sødt.
Tips
- Haren kan også serveres med salat afhængig af sæson. Fx salat af strimlet bladselleri, æbleterninger, valnødder og flødedressing.
- Haren kan også laves af 500 g grisekød eller 500 g oksekød eller kalvekød.
- Farsen kan tilsættes revet løg.
- Brug den type mælk du har i køleskabet.
- Mælk hældes ofte ved haren under stegning, men det giver hvide aftegninger på haren, hvilket ikke er så pænt ved servering.
- Man kan også lade være med at tilsætte væske til haren under stegning, men så er der ingen sauce.
- Madlavningsfløde 9 % eller 18 % kan bruges i stedet for piskefløde.
- Prøv også: Farsbrød med bagte løg, kartofler og mormorråkost
Energifordeling
Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.
Næringsindhold pr. person (ca. 740 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 2907 kJ (692 kcal)
protein: 44 g
kulhydrat: 70 g
kostfibre: 11 g
fedt: 24 g
Næringsindhold pr. 100 g med 6 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 392 kJ (93 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 9 g
kostfibre: 2 g
fedt: 3 g
Næringsindhold pr. person (ca. 740 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 2991 kJ (712 kcal)
protein: 43 g
kulhydrat: 70 g
kostfibre: 11 g
fedt 26 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 403 kJ (96 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 9 g
kostfibre: 2 g
fedt: 4 g