Tilberedningstid
Ca. 1½ time
Det skal du bruge
4 personer
1 kg flæskesteg uden ben
1 spsk groft salt
Majsstivelse
Peber
Kartofler
6 bagekartofler, 1 kg
1 stort løg
50 g smør
Solbærglaserede majroer
200 g solbær evt. frosne
1 spsk sukker
5 g smør
12 meget små eller 4 store majroer
Kompot
½ selleri
2 æbler fx Belle de Boskoop
10 g smør
Frisk timian
Sådan gør du
Kødet
- Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm's mellemrum - undgå at ridse i selve kødet. Har slagteren ridset stegen, så gå den efter. Nogle gange er ridsningen ikke dyb nok - især ikke i siderne.
- Drys sværen med groft salt. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene.
- Læg stegen på en rist i en lille bradepande, så sværen ligger så lige som muligt.
- Læg sammenkrøllet stanniol eller et stykke skrællet kartoffel under stegen, hvor den er tyndest, for at få stegen til at ligge helt vandret.
- Hæld ½ l vand i bradepanden og sæt stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og lad stegen stå i ca. 1¼ time.
Kartofler
- Skræl kartoflerne og skær dem i tykke skiver, skræl løget og skær det i tynde skiver.
- Svits kartoflerne i smørret.
- Kom kartofler, salt og peber i et ovnfast fad ved siden af stegen i ovnen.
- Kartoflerne skal have 45 minutter - 1 time.
- Svits løget på panden til de er netop møre. Blend løgene med kartofler og smag til med salt og peber lige før servering.
Sådan bliver kødet saftigt og sværen sprød
Stik et stegetermometer ind midt i kødet. Mærk om sværen er sprød, når centrumtemperaturen er 55 grader.
Hvis sværen er sprød
Fortsæt stegningen ved 200 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader.
Hvis sværen ikke er sprød
Skru ovnen op på 250 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk.
Kødet (fortsat)
- Tag stegen ud af ovnen. Brug skyen til sauce.
- Si skyen op i en gryde. Lad det stå et øjeblik og skum så overfladen fri for fedt.
- Udrør majsstivelse i koldt vand og jævn saucen.
- Kog den ca. 3 minutter. Smag til med salt og peber.
Solbærglaserede majroer
- Kog solbærrene med 1 dl vand i ca. 5 minutter.
- Si solbærrene fra og pres al saften ud af bærerne.
- Kog saften ind med sukker til der er ½-1 dl tilbage i gryden. Tilsæt smørret.
- Skræl majroerne - store majroer skæres hver i tre stykker - kog dem i letsaltet vand i ca. 5 minutter.
- Kom majroerne i den indkogte solbærsaft og lad dem stå ved svag varme i ca. 10 minutter. Vend dem jævnligt. Smag til med salt.
Kompot
- Skær sellerien og æblerne i ens tern.
- Svits selleriternene i smørret til de er knap møre - har bid.
- Tilsæt æblerne og kog til æblerne koger i mos.
- Smag til med timian salt og peber. Serveres lun.
Tips
- Bed slagteren skære stegen af det stykke af kammen som går fra mørbradenden og op til 5. ribben - uden mørbradklods.
- Frosne solbær findes bl. a. i blandinger med skovbær.
- Solbærsaft kan også koges ind og bruges til at koge majroerne i.
- Flæskesteg - stegt ved lav temperatur - Det er nødvendigt at bruge et stegetermometer, da stegetiden varierer meget fra ovn til ovn. Stik et stegetermometer ind midt i kødet. Stil den midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 100 grader. Når centrumtemperaturen er 50 grader, skrues ovnen op på 250 grader, indtil centrumtemperaturen når 65 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk.
- Nu hedder udskæringen flæskesteg. Før hed den svinekam eller kamsteg.
Energifordeling
Næringsindhold pr. person med flæskesteg med svær (ca. 830 g af retten):
Energi: 4074 kJ (974 kcal)
Protein: 58 g
Kulhydrat: 69 g
Kostfibre: 15 g
Fedt: 49 g
Næringsindhold pr. 100 g af retten med flæskesteg med svær:
Energi: 490 kJ (117 kcal)
Protein: 7 g
Kulhydrat: 8 g
Kostfibre: 2 g
Fedt: 6 g
Næringsindhold pr. person med flæskesteg uden svær (ca. 830 g af retten):
Energi: 3909 kJ (934 kcal)
Protein: 58 g
Kulhydrat: 69 g
Kostfibre: 15 g
Fedt: 45 g
Næringsindhold pr. 100 g af retten med flæskesteg uden svær:
Energi: 465 kJ (111 kcal)
Protein: 7 g
Kulhydrat: 8 g
Kostfibre: 2 g
Fedt: 5 g