Tilberedningstid
Ca. 1¾ time
Det skal du bruge
Frokost- eller hovedret til 4 personer
800 g flæskesteg uden ben
1 spsk groft salt
Evt. 1-2 laurbærblade
Salat af rødkål og rucola
¼ -½ rødkål
1 spsk olivenolie
1 dl balsamico
1-1½ dl rosiner
1 lille bundt persille
Salt og peber
1 bundt rucola
Tilbehør
Til frokostret
1 skive rugbrød og dijonsennep
Til hovedret
800 g kartofler, fx stegt i ovn
Sådan gør du
Rids sværen helt ned til kødet med ½ cms mellemrum - men undgå at ridse i selve kødet. Har slagteren ridset stegen, så gå den efter. Nogle gange er ridsningen ikke dyb nok - især ikke i siderne.
Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene. Stik laurbærblade ned mellem sværene eller læg dem under kødet.
Læg stegen på en rist i en lille bradepande, så sværen ligger så lige som muligt. Læg sammenkrøllet stanniol eller et stykke skrællet kartoffel under stegen, hvor den er tyndest, for at få sværen til at ligge helt vandret.
Sæt stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og lad stegen stå i ca. 1¼-1½ time.
Sådan bliver kødet saftigt og sværen sprød - Stik et stegetermometer ind midt i kødet. Mærk om sværen er sprød, når centrumtemperaturen er 55 grader.
Hvis sværen er sprød: Fortsæt stegningen ved 200 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader.
Hvis sværen ikke er sprød: Skru ovnen op på 250 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk.
Salat af rødkål og rucola
Snit rødkålen i ½ cm tykke strimler. Varm olien i en rummelig gryde og sauter rødkålen i 2 minutter. Tilsæt balsamico og lad det koge ved svag varme. Rør jævnlig i gryden og kog 8-10 minutter. Tilsæt rosinerne og lad det koge yderligere 5 minutter. Smag til med hakket persille, salt og peber.
Lad det afkøle og vend den rensede rucola i.
Tips
- Bed slagteren skære stegen af det stykke af kammen, som går fra mørbradenden og op til 5. ribben - uden mørbradklods.
- Hæld ½ l vand i bradepanden, hvis der ønskes sauce.
- Læg stanniol i bunden af bradepanden, det letter rengøringen, hvis der ikke tilsættes væske til sauce.
- Hvis stegen ikke skal spises straks, pakkes den i stanniol indtil servering.
Energifordeling
Nu hedder det flæskesteg, hel af kam fra gris. Før hed udskæringen svinekam, hel af svinekam fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 440 g af retten) som frokostret:
Energi: 2130 kJ (507 kcal)
protein: 45 g
kulhydrat: 46 g
kostfibre: 9 g
fedt: 14 g
Energiindhold pr. 100 g som frokostret:
Energi: 486 kJ (116 kcal)
protein: 10 g
kulhydrat: 10 g
kostfibre: 2 g
fedt: 3 g
Næringsindhold pr. person (ca. 595 g af retten) som middagsret:
Energi: 2402 kJ (572 kcal)
protein: 47 g
kulhydrat: 61 g
kostfibre: 8 g
fedt: 14 g,
Energiindhold pr. 100 g som middagsret:
Energi: 405 kJ (96 kcal)
protein: 8 g
kulhydrat: 10 g
kostfibre: 1 g
fedt: 2 g