Flæskesteg med parmesangratinerede kartofler og jordskokker

Flæskesteg med parmesangratinerede kartofler og jordskokker

Af Gitte Heidi Rasmussen

Det skal du bruge

4 personer

800 g svinekam med svær og uden ben
¾ spsk groft salt
peber
1 løg
2-3 timiankviste

Parmesangratinerede kartofler og jordskokker
½ kg små kartofler
½ kg jordskokker
½ spsk olie
15 g parmesan
2 spsk rasp eller panko
1 rosmarinkvist eller 1 tsk tørret rosmarin
3-4 timiankviste eller 1 spsk friske timianblade

Sauce
2-3 dl sky
1 ½ spsk hvedemel
2 spsk balsamico eller frugteddike
evt. 1 spsk ribsgelé
saucekulør

Salat
½ - 1 spidskål, ca. 250 g
2 hjertesalat ca. 150 g

Ca. 1½ time


Sådan gør du

Rids sværen helt ned til kødet med en ½ cm´s mellemrum - undgå at ridse i selve kødet. Hvis slagteren har ridset sværen, så gå den efter, da det især kan knibe med dybe ridser i siderne. Drys sværen med salt. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene. Krydr kødet med salt og peber. Hæld 3 dl vand i en lille bradepande, læg løg i skiver i vandet. Læg en rist over. Læg kødet på risten. Læg timiankviste under kødet. Læg evt. sammenkrøllet stanniol under kødet, for at få sværen til at ligge så vandret som muligt. Stik et stegetermometer ind midt i kødet. Stil stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader. (Se mere om tilberedning af flæskesteg af svinekam).

Skrub kartofler og jordskokker og skær dem i halve. Læg dem i et ovnfast fad. Dryp med olie og krydr med salt og peber. Stil dem i ovnen ved flæskestegen ved 200 grader i 15 minutter. Bland friskrevet parmesan med rasp og krydderurter og drys det hen over kartofler og jordskokker. Sæt fadet tilbage i ovnen i endnu ca. 20 minutter til kartoflerne er møre, og det er sprødt og lysebrunt.

Steg stegen til centrumtemperaturen er 55 grader.
Hvis sværen er sprød: Fortsæt stegningen ved 200 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader.
Hvis sværen ikke er sprød: Skru ovnen op på 250 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk.

Tag stegen ud af ovnen og hæld skyen fra. Si skyen op i en gryde og skum fedtet fra. Der skal være 2- 3 dl sky - spæd med vand hvis der mangler væske. Ryst melet ud i ca. ½ dl vand og rør det i skyen. Tilsæt balsamico. Kog saucen igennem ca. 5 minutter under omrøring. Smag til med salt, peber og evt. ribsgelé,. Giv saucen lidt kulør.

Snit spidskålen meget tyndt og salaten fint og bland det.
Skær sværene af flæskestegen. Skær fedtet af mellem svær og kød og kasser fedtet. Skær kødet i tykke eller tynde skiver og pynt med sværene.

Tips

  • Bed slagteren skære stegen af det stykke af kammen som går fra mørbradenden og op til 5. ribben - uden mørbradklods.
  • Hvis du vil have boblende svær, skal temperaturen op på 225-250 grader.
  • Hvis du ikke har et stegetermometer, så steg flæskestegen 1¼ - 1½ time.
  • Kødet er mest mørt og saftigt, når det er rosa 62-65 grader i centrum. Hvis kødet får mere end 65 grader, vil det nemt blive tørt. Jo højere ovntemperatur, desto mere vil centrumtemperaturen i kødet stige i minutterne efter det er taget ud af ovnen.
  • Steg et større stykke svinekam – stegetiden er den samme. En rest flæskesteg kan bruges til flæskestegssandwich,
    biksemad og svinekam med tunsauce.
  • Hvis sværen ikke er sprød, når kødet er 65 grader i centrum. Tag stegen ud af ovnen. Skær sværen af og del sværene enkeltvis og læg den i ovnen ved 225-250 grader til de er sprøde. Jo højere temperatur, jo hurtigere bliver de færdige - men jo større er risikoen også for, at de bliver for mørke.
  • Lav ekstra flæskesvær.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person hvis stegen spises uden fedtkanten (Sund hverdagsmad)
Protein 34%
Kulhydrat 36% 
Fedt 30%
2395 kJ - 570 kcal

Ca. 200 g frugt og grønt pr. person.

6 om dagen logo


Energifordeling og -indhold pr. person hvis stegen spises med fedtkanten
Protein 28%
Kulhydrat 31%
Fedt 41%
2835 kJ - 675 kcal

Gæster