Flæskesteg med braiseret savoykål og sennepssauce

Lækker og sprød flæskesteg med skønne grove grøntsager som tilbehør.

Af Morten Nielsen | Vinter | Hovedretter | Gæster, Jul, Weekend, Fest


Tilberedningstid

Ca. 1½ time

Det skal du bruge

6 personer

1½ kg flæskesteg uden ben
3 spsk japansk sojasauce
Timian
Salt

Braiseret savoykål
1 savoykål
1 gulerod
¼ selleri
1 rødløg
1 skalotteløg
1 fed hvidløg
4 skiver bacon
4 dl bouillon
2 spsk grovkornet sennep
Salt og peber
Evt. majsstivelse

 

Tilbehør

1,2 kg kartofler eller brød

Sådan gør du

Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm's mellemrum - men undgå at ridse i selve kødet. Dryp kammen med soja mellem sværene, krydr med timian og lidt salt. Læg stegen på en rist i bradepanden, så sværen ligger så lige som muligt. Læg evt. sammenkrøllet stanniol eller et stykke skrællet kartoffel under stegen for at få sværen til at ligge helt vandret. Sæt bradepanden med stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og lad stegen stå i 1¼-1½ time. Bemærk at efter 45 minutter skal savoykål m.v. i ovnen.

Bruges stegetermometer, skal man mærke om sværen er sprød, når centrumtemperaturen er 55 grader. Hvis den er sprød fortsættes stegningen til centrumtemperaturen er 65 grader. Hvis den ikke er sprød skal man skrue op på 250-300 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk. Hvis kødet er mere en 65 grader, vil det nemt blive tørt

Skær savoykålen i 8 ens både. Hak urterne fint. Skær bacon i små tern og rist dem på panden til fedtet er stegt af. Hæld overskydende fedt væk og tilsæt urterne. Svits dem nogle minutter. Når stegen har stegt i ca. 45 minutter lægges savoykålen, bacon og urter i bunden af bradepanden under stegen. Hæld bouillonen ved grøntsagerne.

Tag stegen og grøntsagerne ud af ovnen, og hæld skyen fra bradepanden. Si væden fra kål og urter op i en gryde, skum evt. for fedt og kog skyen. Smag til med salt og peber og pisk grovkornet sennep i skyen. Jævn evt. med lidt majsstivelse udrørt i koldt vand.

Skær evt. fedtkanten af mellem kød og svær.

Tips

  • Krav til udskæringen. Køb en flæskesteg uden ben - skåret af stykket fra mørbradenden til 5. ribben - uden mørbradklods. Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm mellemrum, men undgå at ridse i selve kødet. Hvis slagterne har ridset stegen så gå den efter, nogle gange er ridsningen ikke dyb nok - især ikke i siderne.
  • Vintips: Merlot - Vinen har en rubinrød farve. Frugtagtig bouquet, modne kirse- og solbær. Smagen er blød og rund, med merlot-druens karakteristiske varme. Velegnet til lette kødretter, med friske grøntsager.

Energifordeling

Nu hedder det flæskesteg fra gris. Før hed udskæringen svinekam fra svin.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 680 g af retten) - Med fedtkant: 

Energi: 3153 kJ (751 kcal)

protein: 57 g

kulhydrat: 39 g

kostfibre: 8 g

fedt: 39 g

 


Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 464 kJ (111 kcal)

protein: 8 g

kulhydrat: 6 g

kostfibre: 1 g

fedt: 6 g

 


Næringsindhold pr. person  (ca. 660 g af retten) - Uden fedtkant: 

Energi: 2329 kJ (555 kcal)

protein: 57 g

kulhydrat: 39 g

kostfibre: 8 g

fedt: 17 g

 


Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 354 kJ (79 kcal)

protein: 9 g

kulhydrat: 6 g

kostfibre: 1 g

fedt: 3 g