Tilberedningstid
Ca. 2½ time, heraf 2 timer i ovn
Det skal du bruge
8 personer
1,5-2 kg nakkesteg
1-1½ spsk groft salt
Evt. laurbærblade
Sauce
4-6 dl sky fra nakkestegen, bouillon, fond, vin eller sky fra stegeben
2 spsk hvedemel eller 3 spsk majsstivelse
Salt
Peber
Evt. kulør
Gammeldags rødkål
½-1 lille rødkål, ca. 1 kg
25 g smør
1 dl eddike
2 dl sød ribssaft
1-3 spsk sukker
Brunede kartofler
¾ kg små kartofler
5 spsk sukker
2 spsk smør
Tilbehør
1,2 kg kogte kartofler
Sådan gør du
Kødet
- Bed slagteren ridse sværen helt ned til kødet med ½ cm´s mellemrum - men uden at ridse i kødet. Har slagteren ridset stegen, så gå den efter. Nogle gange er ridsningen ikke dyb nok - især ikke i siderne.
- Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene.
- Stik evt. også et par laurbærblade ned mellem sværene.
- Brug så lille en bradepande som muligt, så bliver skyen bedst.
- Læg stegen på en rist i bradepanden, så sværen ligger så lige som muligt.
- Læg sammenkrøllet stanniol eller et stykke skrællet kartoffel under stegen, hvor den er tyndest, for at få sværen til at ligge helt vandret.
- Hæld ½-¾ l vand i bradepanden, hvis der ønskes sauce.
- Sæt bradepanden med stegen i den nederste del af en kold ovn.
- Tænd ovnen på 200 grader og lad stegen stå 2-2½ time.
- Bruges stegetermometer, skal centrumtemperaturen være 80 grader, så er stegen færdig.
Sauce
- Si skyen op i en gryde, lad den stå et øjeblik og skum så overfladen fri for fedt.
- Supplér evt. skyen med bouillon, fond eller vin.
- Ryst vand og hvedemel fri for klumper i en melryster eller udrør majsstivelse i vand.
- Kog skyen og tilsæt jævningen i en tynd stråle under konstant omrøring.
- Saucen skal herefter koge ca. 5 minutter, hvis der er brugt mel og 3 minutter, hvis der er brugt majsstivelse.
- Smag til med salt og peber og tilsæt evt. kulør.
Gammeldags rødkål
- Snit kålen fint og svits den i smør i en gryde.
- Tilsæt eddike når kålen er faldet lidt sammen.
- Kog ved kraftig varme nogle minutter uden låg.
- Tilsæt ribssaft og 1 tsk salt og læg låg på gryden. Kog kålen ved svag varme i ca. 1 time.
- Smag til med sukker og evt. mere salt.
Brunede kartofler
- Kog kartoflerne og pil dem evt. dagen i forvejen.
- Hæld varmt vand over kolde kartofler og lad dem stå i 5-10 minutter.
- Hæld vandet fra.
- Smelt sukkeret på panden til det er lysebrunt.
- Tilsæt smør og derefter kartoflerne. Skru evt. ned for varmen så karamellen ikke bliver for mørk.
- Bliver der skruet for meget ned, bliver karamellen stiv og vil ikke sætte sig på kartoflerne.
- Vend forsigtigt kartoflerne hele tiden til de bliver pænt lysebrune over det hele.
Tilbehør
- Kog kartoflerne i 10-15 minutter til de er møre.
Tips
- En nakkesteg på 1 kg eller 3 kg steges på samme måde. Stegetiden er også 2-2½ time.
- Nakkesteg - stegt ved lavtemperatur - Det er nødvendigt at bruge et stegetermometer, da stegetiden varierer meget fra ovn til ovn. Gør stegen klar som beskrevet ovenfor. Stik et stegetermometer ind midt i kødet. Stil den nederst i en kold ovn. Tænd ovnen på 100 grader. Når centrumtemperaturen er 65 grader, skrues ovnen op på 250 grader, indtil centrumtemperaturen når 80 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk.
- Nu hedder det nakkesteg fra gris. Før hed udskæringen nakkekam med svær fra svin.
- Se hvordan du får saftig steg og sprød svær med sous vide.
Energifordeling
Næringsindhold pr. person (ca. 670 g af retten) med fedtkant:
Energi: 3964 kJ (944 kcal)
Protein: 48 g
Kulhydrat: 73 g
Kostfibre: 6 g
Fedt: 51 g
Næringsindhold pr. 100 g med fedtkant:
Energi: 591 kJ (141 kcal)
Protein: 8 g
Kulhydrat: 11 g
Kostfibre: 1 g
Fedt: 8 g
Næringsindhold pr. person (ca. 670 g af retten) uden fedtkant:
Energi: 3162 kJ (753 kcal)
Protein: 55 g
Kulhydrat: 73 g
Kostfibre: 6 g
Fedt: 26 g
Næringsindhold pr. 100 g uden fedtkant:
Energi: 471 kJ (112 kcal)
Protein: 8 g
Kulhydrat: 11 g
Kostfibre: 1 g
Fedt: 4 g