Flæskesteg af kam af gris med balsamicosauteret rødkål

Flæskesteg af kam af gris med balsamicosauteret rødkål

Af Susanne Kjaer | Vinter | Hovedretter | Gæster, Jul, Weekend


Flæskesteg af kam af gris med balsamicosauteret rødkål

Tilberedningstid

Ca. 1½ time

Det skal du bruge

6 personer

1200 g kam af gris uden ben
13 g salt
10-12 nelliker
1 stang kanel
1 gulerod
1 løg
2½ dl rødvin

Balsamicosauteret rødkål
¾ kg rødkål
Salt
4 spsk balsamico eller anden vineddike
1 dl rødvin
1-2 løg, 120 g
Peber
10 g smør
6 pigeonæbler

Sauce
1 skalotteløg
1 tsk stødt kanel
1 tsk stødt nellike
1 knsp allehånde
2½ dl bouillon
Salt
Peber
1 dl mørk sød portvin
1 knsp sukker
Majsstivelse

Tilbehør

Ovnstegte kartofler - 1½ kg

Sådan gør du

Flæskesteg

  1. Bed slagteren skære stegen af det stykke af kammen, som går fra mørbradenden og op til 5. ribben - uden mørbradklods.
  2. Bed slagteren om at ridse sværen helt ned til kødet med ½ cm’s mellemrum - men uden at ridse i selve kødet. Har slagteren ridset stegen, så gå den efter. Nogle gange er ridsningen ikke dyb nok - især ikke i siderne.
  3. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene.
  4. Stik nelliker og tynde stykker kanel ned mellem sværene.
  5. Læg stegen på en rist i en lille bradepande. Stegen skal ligge så lige som muligt.
  6. Brug evt. sammenkrøllet stanniol for at få sværen til at ligge helt vandret.
  7. Kom ituskårne grøntsager, rødvin og 2½ dl vand i bradepanden.
  8. Stil stegen i en kold ovn på midterste rille. Tænd ovnen på 200 grader og lad stegen stå i 1¼-1½ time.

Det bedste resultat fås ved brug af stegetermometer. Stegen er færdig, når centrumtemperaturen er 65 grader. Ved 55 grader mærkes, om sværen er sprød. Hvis den ikke er sprød, skru da op til 250 grader, til centrumtemperaturen er 65 grader. Hold øje med sværen, når temperaturen er så høj - sværen skulle ikke gerne blive for mørk. Hvis sværen er sprød, fortsættes stegningen ved 200 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader.

Ovnstegte kartofler

  1. Skræl kartoflerne og skær dem i både.
  2. Drys dem med salt og peber og læg dem på bagepapir i ovnen ved siden af flæskestegen.
  3. Stegetid for kartoflerne er ca. 1 time.

Balsamicosauteret rødkål

  1. Snit rødkålen så tyndt som muligt og kom den i en gryde med lidt salt. Dæk med kogende vand og lad kålen stå i 10 minutter.
  2. Hæld vandet fra og damp kålen fri for væde.
  3. Tilsæt balsamico og rødvin og kog til der er 2 spsk tilbage.
  4. Løgene skæres i tynde både, drysses med salt og svitses ved svag varme på en pande i smør, til de er bløde.
  5. Kom dem ved rødkålen.
  6. Vend æblebådene hurtigt på panden i resten af smørret over god varme.

Sauce

  1. Tag stegen ud af ovnen, hæld skyen op i en gryde, når stegen kommer ud af ovnen.
  2. Kom finthakket løg, kanel, nellike og allehånde i skyen og kog den i 2 minutter.
  3. Tilsæt bouillon og portvin.
  4. Skum for fedt og kog saucen ind, til der er 2/3 tilbage.
  5. Si saucen og jævn den med majsstivelse udrørt i koldt vand.
  6. Smag til med krydderier, salt, peber og sukker.

Tips

  • Se hvordan du får saftig steg og sprød svær med sous vide.
  • Nu hedder det flæskesteg af kam af gris. Før hed det flæskesteg af svinekam.
  • Energifordeling

    Næringsindhold pr. person (ca. 860 g af retten) med kam med svær:
    Energi: 3339 kJ (798 kcal)

    Protein: 47 g
    Kulhydrat: 66 g
    Kostfibre: 10 g
    Fedt: 30 g


    Næringsindhold pr. 100 g med kam med svær:
    Energi: 393 kJ (94 kcal)

    Protein: 6 g
    Kulhydrat: 8 g
    Kostfibre: 1 g
    Fedt: 4 g


    Næringsindhold pr. person (ca. 860 g af retten) med kam uden svær:
    Energi: 3209 kJ (767 kcal)

    Protein: 47 g
    Kulhydrat: 66 g
    Kostfibre: 10 g
    Fedt: 26 g


    Næringsindhold pr. 100 g med kam uden svær:
    Energi: 375 kJ (90 kcal)

    Protein: 5 g
    Kulhydrat: 8 g
    Kostfibre: 1 g
    Fedt: 3 g