Filet Royal med marokkanske krydderier og danske sommergrøntsager

Filet Royal med marokkanske krydderier og danske sommergrøntsager

Af René Bolvig | Sommer | Hovedretter | Gæster, Weekend


Filet Royal med marokkanske krydderier og danske sommergrøntsager

Tilberedningstid

Ca. 2½ time + tid til marinering af kød og afkøling af bacon, heraf arbejdstid ca. 1½ time.

Det skal du bruge

4 personer

600 g Filet Royal
1 stang kanel
1 spsk hel spidskommen
½ spsk hel koriander
1 spsk fennikelfrø
1 lille tørret rød chili
1 citron
2 dl yoghurt naturel
salt og peber
1-2 spsk olie

Bacon confit
500 g tørsaltet bacon
2 skalotteløg
20 sorte peberkorn
2 laurbærblade
1 kvist timian
5 hele nelliker
2 stjerneanis
250 g svinefedt

Hel hvede med gedeost
2 dl hel afskallet hvede, evt. parboiled
½ dl olivenolie
100 g frisk dansk gedeost

Tomatsalat
8 kryddertomater
2 spsk olivenolie
frisk mynte

Danske sommerærter
1 kg ærter med bælg
1 spsk smør

Sådan gør du

Kødet
Rist de tørre krydderier på en varm tør pande et øjeblik. Skræl skallen af en halv citron med en kartoffelskræller - undgå at få det hvide med. Blend krydderier og citronskal og rør det i yoghurten. Læg kødet i marinaden og stil det i køleskab i mindst 4 timer.
Tag kødet op af marinaden. Krydr med salt og peber. Brun kødet i olie på en pande. Stil kødet, evt. med lidt af marinaden over, i en kold ovn. Tænd ovnen på 160 grader og lad kødet stege i 30-40 minutter. Brug stegetermometer centrumtemperaturen skal være 60 grader.

Bacon confit
Skær sværen af baconen. Læg bacon med fedtsiden nedad i en lille gryde. Lad fedtsiden blive let brun. Tilsæt løg i skiver, krydderier og svinefedt. Kog kødet under låg ved svag varme i 1- 1½ time til det er mørt. Lad kødet afkøle i fedtet gerne under pres, så bliver ternene mest ensartede.
Skær bacon i tern på 3 x 3 x 3 cm. Brun dem på en pande i rimelig lang tid. Vend dem jævnligt. De skal være lysebrune og sprøde. De taber meget fedt.

Hel hvede med gedeost
Kog hveden efter anvisningen på emballagen.
Rør olie og gedeost i. Smag til med salt og peber.

Tomatsalat
Skær nogle snit i skindet på tomaterne. Kom dem et øjeblik i kogende vand. Læg dem i koldt vand, så snart skindet løsner sig en anelse. Træk forsigtigt skindet af.
Skær tomaterne i store tern, fx på denne måde: Del tomaterne i halve. Læg dem med skærefladen nedad. Del dem på langs og derefter tre gange på tværs.
Vend tomaterne med olie, salt, peber og fintsnittet mynte. Smag dem til.

Danske sommerærter
Bælg ærterne.
Damp dem med 1 spsk vand, smør og salt et øjeblik. Servér straks.

Vinforslag
Beaujolais. Serveringstemperatur 14-16 grader. Hvedeøl. Serveringstemperatur 6-8 grader.

Tips

  • I stedet for Filet Royal kan bruges svinemørbrad eller nakkefilet.
  • Kødet kan marinere i køleskabet i op til 1 døgn.
  • Filet Royal kan steges ved en lavere temperatur i ovnen fx 100 grader. Så må man bruge stegetermometer, da det er umuligt at angive en tid, som gælder i alle ovne.
  • Tørsaltet bacon i hele stykker fås hos en del slagtere. Alm. bacon kan også bruges.
  • Dansk gedeost i lage fås i de fleste velassorterede supermarkeder og hos ostehandlere.
  • I stedet for hel hvede kan bruges hel spelt, som dog bliver bedst, hvis det ligger i blød et halvt døgn før det koges.
  • Uden for sæsonen kan bruges ekstra fine frosne ærter.
  • De bælgede ærter kan lægges i koldt vand før kogning, så behøver der ikke at blive tilsat vand, når de koges.

Energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 36%
Kulhydrat 24%
Fedt 40%
3245 kJ - 770 kcal