Tilberedningstid
Ca. 1 time
Det skal du bruge
6 personer
1,2 kg filet af kam fra gris uden svær og ben
Salt og peber
1 løg
1 gulerod
1 fed hvidløg
1½ spsk tomatpuré
3 spsk vineddike, helst balsamico
2 dl hvidvin
4 dl bouillon
Sauce
100 g tranebær eller ribs
2 spsk brun farin
2 spsk mel
Salt
Pynt
1-2 rødløg
10 g smør eller margarine
1 tsk tørret timian eller provencekrydderi
8 kumquats
Tilbehør
1½ kg kartofler
250 g grønne bønner
Sådan gør du
Skær løg og gulerod i skiver. Hak hvidløget. Dup kødet tørt med køkkenrulle. Krydr med salt og peber. Brun kødet på alle sider ved god varme, først med fedtsiden nedad, i alt 4 minutter. Tag kødet op. Svits løg og gulerod ved jævn varme i et par minutter. Rør tomatpureen i. Svits det hele under omrøring i yderligere 1 minut. Tilsæt vineddike og lad den næsten fordampe. Kom hvidløg, hvidvin og bouillon i og kog det i 10 minutter med låg.
Læg kødet tilbage i gryden. Kog det ved svag varme i ca. 45 minutter under låg. Vend det efter 20 minutter. Bruges et stegetermometer er kødet færdigt, når centrumtemperaturen viser 65 grader. Tag kødet op.
Si skyen og skum den for fedt. Hak tranebær, farin og mel groft i en food-processor. Uden food-processor hakkes tranebærrene igennem en persillehakker og blandes med farin og mel. Kog skyen op. Pisk blandingen i. Kog saucen godt igennem. Smag den til med salt.
Hak rødløg fint. Svits det på panden i fedtstof med timian i et par minutter. Skær kumquats i tynde skiver og lad dem svitse med et par minutter.
Tips
- Filet Royal kan bruges i stedet for filet af kam fra gris uden svær. Stegetid er ca. 30-40 minutter
Energifordeling
Nu hedder det filet, hel af kam fra gris. Før hed udskæringen svinekam, hel af svinekam fra svin.
Nu hedder det Filet Royal, hel af kam fra gris. Før hed udskæringen Filet Royal, hel af svinekam fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 690 g af retten):
Energi: 2829 kJ (674 kcal)
protein: 48 g
kulhydrat: 56 g
kostfibre: 8 g
fedt: 25 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 409 kJ (97 kcal)
protein: 7 g
kulhydrat: 8 g
kostfibre: 1 g
fedt: 4 g