Festpaté med grisemørbrad

Lækker paté med grisemørbrad som serveres i skiver med salat, cornichons og brød til. Velegnet som forret, hovedret og på buffet.

Af Susanne Palmqvist | Hele året, Sommer | Forretter, Hovedretter, Buffet | Fest, Gæster, Weekend


Festpaté med svinemørbrad

Tilberedningstid

Ca. 2 timer, heraf 1¼ time i ovn plus 1 døgn i pres.

Det skal du bruge

10 personer - ca. 20 skiver

1 lille afpudset grisemørbrad, ca. 350 g 
salt og peber
10 g smør
1 stort løg
1 fed hvidløg
1 dl tør sherry
2 skiver hvidt brød uden skorpe
1½ dl fløde 9%
2 æg
2 tsk salt
2 tsk mild paprika 
½ tsk peber
2 tsk tørret salvie eller 1 spsk friskhakket
1 kg hakket svinekød
30 g pistacienøddekerner
4 skiver bacon
1 form på 2 l

Tilbehør

500 g salat
150 g cornichons
1 kg flute eller brød

 

Sådan gør du

Dup mørbraden tør med køkkenrulle. Krydr med salt og peber. Brun mørbraden på alle sider i smørret. Læg den til side, så den kan afkøle.  Hak løg og hvidløg fint. Svits dem let i stegeskyen og hæld sherryen over. Lad blandingen blive kold.

Smuldr brødet i en stor skål og hæld fløden over. Lad det opsuge. Rør æg, krydderier og hakket kød i sammen med den kolde løgblanding og de hele nøddekerner. Farsen skal være ret fast.

Kom halvdelen af farsen i en form. Læg mørbraden ovenpå og dæk med resten af farsen. Slå formen i bordet, så huller i den færdige paté undgås, og glat overfladen. Dæk med baconskiverne. Stil patéen i en kold ovn på nederste rille. Tænd ovnen på 175 grader og bag patéen ca. 1¼ time. Tag den ud og lad den afkøle. Læg et let pres på og stil den i køleskabet til næste dag. Løsn patéen rundt i kanten og slå den ud. Skær den i skiver.

 

Energifordeling

Nu hedder det mørbrad afpudset af mørbrad fra gris. Før hed det svinemørbrad afpudset af svinemørbrad fra gris.

Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.

 


Næringsindhold pr. person (ca. 375 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 2343 kJ (558 kcal)

protein: 42 g

kulhydrat: 58 g

kostfibre: 7 g

fedt: 15 g

 


Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 626 kJ (149 kcal) 

protein: 11 g

kulhydrat: 16 g 

kostfibre: 2 g

fedt: 4 g

 


Næringsindhold pr. person (ca. 375 g af retten) med 10% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 2473 kJ (589 kcal)

protein: 40 g

kulhydrat: 70 g

kostfibre: 7 g

fedt: 20 g

 


Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 661 kJ (157 kcal)

protein: 11 g

kulhydrat: 16 g

kostfibre: 2 g

fedt: 5 g