Tilberedningstid
Ca. 1 time
Det skal du bruge
6 personer
12 skiver inderlår fra gris, ¼ cm tykke ca. 180 g i alt
150 g hakket grisekød, 10% fedt
Salt
Peber
½ æg
1 tsk hvedemel
½ dl mælk eller fløde
¼ æble
Frisk timian
1 grisenet - eller tandstikkere og 25 g smør
Mikrobølgeovnsfilm
Bouillonkartofler
1-2 porrer
500 g kartofler
2-3 gulerødder
100 g selleri
2-3 persillerødder
1-2 løg
1 bundt persille
3-4 dl bouillon
6 portionsskåle
Stegte æbler
3-4 æbler
15 g smør
Frisk timian
Sauce calvados
½ -1 spsk hvedemel
2 spsk sojasauce
½ dl calvados eller madeira
Sådan gør du
Farseret inderlår
- Bestil grisenet og griseinderlår hos slagteren nogle dage i forvejen. Bed evt. slagteren om at skære kødet i skiver på ¼ cm´s tykkelse. Ellers kan man komme inderlåret i fryseren og "skalfryse" det; så er det nemmere at skære i tynde skiver på en pålægsmaskine eller med en skarp kniv.
- Rør en fars af hakket kød, salt, peber, æg, mel og mælk. Bland den med æble skåret i meget små tern og hakket timian.
- Krydr kødskiverne med salt og peber. Læg farsen på skiverne og rul kødet om farsen. Pak rullerne i et lag grisenet og kom evt. mikroovnsfilm udenom. Læg dem i køleskab til de skal steges. Hvis man ikke har grisenet, kan rullerne lukkes med tandstikkere.
- Læg evt. rullerne et øjeblik i ovnen, så de lige sætter sig. Tag filmen af pakkerne og steg dem gyldne på en pande. Fedtnettet smelter fedt af på panden til stegningen.
- Brug smør, hvis der ikke bruges fedtnet. Steg til rullerne er gennemstegte. Gem fedtet på panden til sauce.
Bouillonkartofler
- Porrer og kartofler skæres i tynde skiver, de øvrige grøntsager skæres i små tern.
- Læg det lagvis i portionsskåle med hakket persille.
- Krydr med salt og peber og hæld bouillon over.
- Stil det i ovnen ved 200 grader i ca. 45 minutter til grøntsagerne er møre.
Stegte æbler
- Fjern kernehus og skær æblerne i tynde både.
- Rist æblerne lidt i gyldent smør på en pande ved god varme.
- Krydr med salt, peber og timian.
Sauce calvados
- Kom melet i fedtet på panden, når rullerne er stegt.
- Lad det blive gyldent.
- Tilsæt sojasauce, bouillon fra portionsskålene og calvados.
- Kog det godt igennem.
- Smag til med salt og peber og si saucen op i en serveringsskål.
Tips
- Hvis kødet er for tykt, kan det bankes ud i ønsket tykkelse med en kødhammer. Læg kødet mellem kraftige plastposer.
- Farsen kan tilsættes svesker, som har ligget i cognac, i stedet for æbler og timian.
- Farserede ruller af inderlår fra gris kan laves klar flere dage i forvejen og fryses, så de kun skal steges før servering.
- Hele portionen af bouillonkartofler kan laves i et stort fad. Stegetiden bliver da lidt længere.
Energifordeling
Nu hedder det inderlår fra gris. Tidligere hed udskæringen skinkeinderlår fra svin.
Nu hedder det hakket grisekød. Tidligere hed det hakket svinekød.
Næringsindhold pr. person (ca. 465 g af retten):
Energi: 1363 kJ (325 kcal)
protein: 18 g
kulhydrat: 34 g
kostfibre: 8 g
fedt: 11 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 295 kJ (66 kcal)
protein: 4 g
kulhydrat: 7 g
kostfibre: 2 g
fedt: 2 g