Tilberedningstid
Ca. 1½ time
Det skal du bruge
4 personer
Kød og svampe
250 g hakket grisekød, ca. 6 % fedt
4-6 tørrede morkler eller andre tørrede svampe, 5 g
10 g smør
½ løg
¾ tsk salt
1/8 tsk peber
1 æg
1 spsk hvedemel
¾ dl mælk
4 portionsforme á ca. 1-1½ dl
Bouillon
2-4 tørrede morkler eller andre tørrede svampe, 5 g
1 spsk rapsolie
½ løg
1 gulerod
1 fed hvidløg
1 porretop, brug en top fra en af de to porrer herunder
1 nellike
Sønderjyske ris
1 dl grødris
2 spsk rosiner
Grøntsager
400 g savoy- eller hvidkålsblade
6 jordskokker eller 1 fennikel
2 porrer
1 løg
1 fed hvidløg
1 citron
Sådan gør du
Kød og svampe
- Læg svampene, både dem til farsen og dem til bouillonen, i blød efter anvisningen på pakken.
- Dryp dem godt af.
- Hak halvdelen af svampene groft.
- Hak løget.
- Lad smørret blive gyldent på en pande og rist løg og svampe. Afkøl blandingen.
- Rør kødet med salt, peber, æg og mel.
- Tilsæt mælken og vend løg og svampe i.
- Fyld farsen i formene og sæt dem i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter, til farsen er gennemstegt/gennembagt.
Bouillon
- Varm olien i en gryde, rist hele svampe i 2 minutter og brun samtidig det halve løg på skærefladen.
- Skær guleroden i 3-4 stykker og tilsæt den sammen med, hvidløg, porretop og nellike - vend det i olien et øjeblik.
- Tilsæt ca. ¾ liter vand og kog grøntsagerne møre, så de afgiver smag.
- Smag til med salt. Si bouillonen.
- Gem morkler og gulerodsstykker.
Sønderjyske ris
- Kog risene i 2 dl vand i ca. 30-45 minutter.
- Tilsæt rosiner og hakkede, kogte gulerodsstykker og smag til med salt.
- Fyld den varme ris i portionsforme fx æggebægre og lad dem blive kolde før servering.
Grøntsager
- Del kålblade og jordskokker i passende stykker.
- Skær porrer i ringe, løg i kvarte og hvidløg i tynde skiver.
- Skær den gule skal af ¼ citron med en kartoffelskræller.
- Kog det hele i en gryde med så meget vand, at det kun lige dækker grydens bund.
- Tag grøntsagerne op og server dem i bouillonen sammen med morkler og lidt revet citronskal.
Tips
- Bouillonen kan smages til med krydderier som timian, bouillonterning eller friske krydderurter efter smag.
- Farsen kan bages ved lavere temperaturer, hvis ovnen samtidig skal bruges til noget andet. Stik i farsen - når kødsaften er klar, er farsen gennembagt. Bruges et stegetermometer skal centrumtemperaturen være 75 grader.
- Farsen kan også formes til 8 kødboller med en spiseske. Kog dem i letsaltet vand i ca. 10 minutter.
Energifordeling
Nu hedder udskæringen hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.
Næringsindhold pr. person (ca. 720 g af retten):
Energi: 1732 kJ (414 kcal)
Protein: 23 g
Kulhydrat: 48 g
Kostfibre: 8 g
Fedt: 13 g
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 240 kJ (57 kcal)
Protein: 3 g
Kulhydrat: 7 g
Kostfibre: 1 g
Fedt: 2 g