Tilberedningstid
Ca. 4 timer, heraf arbejdstid ca. 2 timer
Det skal du bruge
4 personer
1 stor afpudset grisemørbrad, ca. 600 g
salt
peber
1-2 spsk olie fx rapsolie
150 g kyllingebryst/kyllingefilet
1 æggehvide
1 dl piskefløde
1 grisenet
5-6 skiver parmaskinke
frisk timian
Butterdej med svampe
8 små metal tærteforme
1 plade frossen butterdej, 85 g
250 g svampe, fx markchampignon, kantareller
2 skalotteløg
smør
2 pasteuriserede æggeblommer
1 spsk creme fraiche 38%
salt
peber
Kartoffelgaletter
350 g kartofler
5 g smør
3 æg
3 spsk piskefløde
1½ spsk kartoffelmel
1 knsp bagepulver
salt
peber
muskatnød
Sådan gør du
Kødet
- Grisenet skal bestilles hos slagteren nogle dage i forvejen.
- Fjern sølvsenen på grisemørbraden, hvis den ikke er fjernet.
- Dup kødet tørt med køkkenrulle.
- Krydr med salt og peber.
- Brun mørbraden på alle sider i olie på en pande.
- Kyllingekødet skæres i mindre stykker og blendes med æggehvide, fløde, salt og peber.
- Lad ingredienserne være så kolde som muligt og blend i kort tid.
- Stilles koldt indtil brug.
- Grisenettet bredes ud på bordet.
- Smør fjerkræblandingen på grisenettet. 4-4 skiver parmaskinke lægges på og øverst mørbraden.
- Det hele rulles sammen.
- Læg rullen i køleskab.
Butterdej med svampe
- Tø butterdejen op.
- Rul dejen tyndere ud og fyld dejen i 8 små tærteforme med en diameter på 6 cm foroven.
- Prik dejen med en gaffel og kom desuden stanniol og groft salt oven på dejen før bagning for at undgå hævning.
- Bag formene ved 225 grader i 10-15 minutter til de er lysebrune.
- Fjern evt. stanniol og groft salt de sidste minutter af bagningen.
Kartoffelgaletter
- Skræl kartofler og kog dem møre uden salt.
- Damp væden af og mos kartoflerne.
- Tilsæt smør.
- Rør æg, fløde, kartoffelmel, bagepulver, salt, peber og lidt revet muskatnød i.
- Mosen bages som 8 små pandekager.
- Bagetid ca. 3 minutter på hver side.
- Bages lige før servering.
Kødet, fortsat
- Brun hurtigt mørbradrullen på panden på alle sider først med lukningen af grisenettet nedad.
- Panden sættes i ovnen sammen med timiankviste ca. 20 minutter ved 200 grader.
- Vend evt. kødet efter 10 minutter.
- Resten af parmaskinken skæres i tynde stimler og bruges som pynt ved servering.
Butterdej med svampe, fortsat
- Svampe i skiver og finthakket løg ristes i smør.
- Blandingen kommes i de bagte forme, overhældes med æg og creme fraiche rørt sammen og tilsat salt og peber.
- Stilles i ovnen ved 225 grader, til overfladen er gylden og æggemassen endnu ikke er helt stivnet.
- Server straks.
Tips
- Bag evt. butterdejsskallerne nogle dage i forvejen og gem dem i en tætsluttende kagedåse.
- Mørbraden kan gøres klar og rulles i grisenet flere timer i forvejen og gemmes i køleskab. Herved er den også nemmere at brune, hvis den har fået lov at "sætte sig".
- Retten kan også serveres med dampet savoykål.
Energifordeling
Nu hedder det mørbrad fra gris. Før hed udskæringen svinemørbrad fra svin.
Nu hedder det parmaskinke fra gris. Før hed udskæringen parmaskinke fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 500 g af retten):
Energi: 3141 kJ (748 kcal)
protein: 60 g
kulhydrat: 30 g
kostfibre: 3 g
fedt: 43 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 629 kJ (150 kcal)
protein: 12 g
kulhydrat: 6 g
kostfibre: 1 g
fedt: 9 g