Fyldt juleribbenssteg med appelsin-sellerisalat

Fyldt juleribbenssteg med appelsin-sellerisalat

Af Anne Skovgaard-Petersen

Det skal du bruge

8 personer til frokost (ca. 20 skiver)

Ca. 1½ kg ribbenssteg, kogestykke uden ben og brusk
1½ spsk groft salt

Kødfyld
1 appelsin
25 g pinje- eller nøddekerner
1 lille løg
200 g hakket grisekød, 10% fedt
2 spsk rasp
½ dl mælk
½ tsk salt
¼ tsk peber
¼-½ tsk stødt allehånde
¼ tsk tørret rosmarin

Appelsin-sellerisalat
1 lille rodselleri, ca. 500 g
Salt
1 citron
3 appelsiner

Marinade
1 appelsin
2 spsk olivenolie
1 tsk sennepspulver
Salt
Peber

 


Tilbehør

8 skiver rugbrød, 400 g


Ca. 2¼ time


Sådan gør du

Kød og fyld

  1. Bed slagteren fjerne ben og brusk og skære en lomme i kødets længde samt ridse sværen.
  2. Riv appelsinskallen fint og pres saften.
  3. Hak pinjekernerne groft og løget fint.
  4. Rør kødet til fars med alle ingredienserne. Lad farsen trække i køleskab 10-15 minutter.
  5. Fyld farsen i stegen med en ske og hold åbningerne sammen med kødnåle.
  6. Drys sværen med groft salt ned mellem hver svær.
  7. Læg stegen på risten i en bradepande og sæt den midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader.
  8. Lad kødet stege ca. 1¾ time til det er mørt og gennemstegt.
  9. Check med en kødnål, kødsaften skal være klar.
  10. Fyldt ribbenssteg kan serveres varm eller kold.

Appelsin-sellerisalat

  1. Skræl sellerien og riv den groft. Kom straks den revne selleri i en gryde med kogende vand, salt og 2 citronskiver.
  2. Lad sellerien koge op, hæld den til afdrypning i en sigte og pres den fri for væde.
  3. Pil appelsinerne og skær dem i terninger.
  4. Bland selleri og appelsiner.

Marinade

  1. Pres appelsinen til marinaden. Pisk marinaden sammen og hæld den over.
  2. Lad salaten trække et par timer inden servering.

 

Tips

  • Farsen kan krydres med fx æbler og svesker i stedet for appelsin og pinjekerner, Det er kun fantasien, som sætter en grænse for hvilke grøntsager, frugt, krydderurter og krydderier, der kan bruges.
  • Nu hedder det ribbenssteg af kogestykke fra gris. Før hed udskæringen ribbenssteg af kogestykke fra svin.

energifordeling

Næringsindhold pr. person med 6% fedt i det hakkede grisekød (ca. 450 g af retten):
Energi: 2985 kJ (713 kcal)

Protein: 42 g
Kulhydrat: 35 g
Kostfibre: 9 g
Fedt: 43 g


Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede grisekød:
Energi: 664 kJ (159 kcal)

Protein: 9 g
Kulhydrat: 8 g
Kostfibre: 2 g
Fedt: 10 g


Næringsindhold pr. person med 10% fedt i det hakkede grisekød (ca. 450 g af retten):
Energi: 3017 kJ (721 kcal)

Protein: 42 g
Kulhydrat: 35 g
Kostfibre: 9 g
Fedt: 45 g


Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede grisekød:
Energi: 671 kJ (160 kcal)

Protein: 9 g
Kulhydrat: 8 g
Kostfibre: 2 g
Fedt: 10 g

Gæster