Tilberedningstid
Ca. 2¼ time
Det skal du bruge
8 personer til frokost (ca. 20 skiver)
Ca. 1½ kg ribbenssteg, kogestykke uden ben og brusk
1½ spsk groft salt
Kødfyld
1 appelsin
25 g pinje- eller nøddekerner
1 lille løg
200 g hakket grisekød, 10% fedt
2 spsk rasp
½ dl mælk
½ tsk salt
¼ tsk peber
¼-½ tsk stødt allehånde
¼ tsk tørret rosmarin
Appelsin-sellerisalat
1 lille rodselleri, ca. 500 g
Salt
1 citron
3 appelsiner
Marinade
1 appelsin
2 spsk olivenolie
1 tsk sennepspulver
Salt
Peber
Tilbehør
8 skiver rugbrød, 400 g
Sådan gør du
Kød og fyld
- Bed slagteren fjerne ben og brusk og skære en lomme i kødets længde samt ridse sværen.
- Riv appelsinskallen fint og pres saften.
- Hak pinjekernerne groft og løget fint.
- Rør kødet til fars med alle ingredienserne. Lad farsen trække i køleskab 10-15 minutter.
- Fyld farsen i stegen med en ske og hold åbningerne sammen med kødnåle.
- Drys sværen med groft salt ned mellem hver svær.
- Læg stegen på risten i en bradepande og sæt den midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader.
- Lad kødet stege ca. 1¾ time til det er mørt og gennemstegt.
- Check med en kødnål, kødsaften skal være klar.
- Fyldt ribbenssteg kan serveres varm eller kold.
Appelsin-sellerisalat
- Skræl sellerien og riv den groft. Kom straks den revne selleri i en gryde med kogende vand, salt og 2 citronskiver.
- Lad sellerien koge op, hæld den til afdrypning i en sigte og pres den fri for væde.
- Pil appelsinerne og skær dem i terninger.
- Bland selleri og appelsiner.
Marinade
- Pres appelsinen til marinaden. Pisk marinaden sammen og hæld den over.
- Lad salaten trække et par timer inden servering.
Tips
- Farsen kan krydres med fx æbler og svesker i stedet for appelsin og pinjekerner, Det er kun fantasien, som sætter en grænse for hvilke grøntsager, frugt, krydderurter og krydderier, der kan bruges.
- Nu hedder det ribbenssteg af kogestykke fra gris. Før hed udskæringen ribbenssteg af kogestykke fra svin.
Energifordeling
Nu hedder det ribbenssteg af kogestykke fra gris. Før hed udskæringen ribbenssteg af kogestykke fra svin.
Næringsindhold pr. person med 6% fedt i det hakkede grisekød (ca. 450 g af retten):
Energi: 2985 kJ (713 kcal)
Protein: 42 g
Kulhydrat: 35 g
Kostfibre: 9 g
Fedt: 43 g
Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede grisekød:
Energi: 664 kJ (159 kcal)
Protein: 9 g
Kulhydrat: 8 g
Kostfibre: 2 g
Fedt: 10 g
Næringsindhold pr. person med 10% fedt i det hakkede grisekød (ca. 450 g af retten):
Energi: 3017 kJ (721 kcal)
Protein: 42 g
Kulhydrat: 35 g
Kostfibre: 9 g
Fedt: 45 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede grisekød:
Energi: 671 kJ (160 kcal)
Protein: 9 g
Kulhydrat: 8 g
Kostfibre: 2 g
Fedt: 10 g