Det skal du bruge
8 personer til frokost (ca. 20 skiver)
Ca. 1½ kg ribbenssteg, kogestykke uden ben og brusk
1½ spsk groft salt
Kødfyld
1 appelsin
25 g pinje- eller nøddekerner
1 lille løg
200 g hakket grisekød, 10% fedt
2 spsk rasp
½ dl mælk
½ tsk salt
¼ tsk peber
¼-½ tsk stødt allehånde
¼ tsk tørret rosmarin
Appelsin-sellerisalat
1 lille rodselleri, ca. 500 g
Salt
1 citron
3 appelsiner
Marinade
1 appelsin
2 spsk olivenolie
1 tsk sennepspulver
Salt
Peber
Tilbehør
8 skiver rugbrød, 400 g
Ca. 2¼ time
Sådan gør du
Kød og fyld
- Bed slagteren fjerne ben og brusk og skære en lomme i kødets længde samt ridse sværen.
- Riv appelsinskallen fint og pres saften.
- Hak pinjekernerne groft og løget fint.
- Rør kødet til fars med alle ingredienserne. Lad farsen trække i køleskab 10-15 minutter.
- Fyld farsen i stegen med en ske og hold åbningerne sammen med kødnåle.
- Drys sværen med groft salt ned mellem hver svær.
- Læg stegen på risten i en bradepande og sæt den midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader.
- Lad kødet stege ca. 1¾ time til det er mørt og gennemstegt.
- Check med en kødnål, kødsaften skal være klar.
- Fyldt ribbenssteg kan serveres varm eller kold.
Appelsin-sellerisalat
- Skræl sellerien og riv den groft. Kom straks den revne selleri i en gryde med kogende vand, salt og 2 citronskiver.
- Lad sellerien koge op, hæld den til afdrypning i en sigte og pres den fri for væde.
- Pil appelsinerne og skær dem i terninger.
- Bland selleri og appelsiner.
Marinade
- Pres appelsinen til marinaden. Pisk marinaden sammen og hæld den over.
- Lad salaten trække et par timer inden servering.
Tips
- Farsen kan krydres med fx æbler og svesker i stedet for appelsin og pinjekerner, Det er kun fantasien, som sætter en grænse for hvilke grøntsager, frugt, krydderurter og krydderier, der kan bruges.
- Nu hedder det ribbenssteg af kogestykke fra gris. Før hed udskæringen ribbenssteg af kogestykke fra svin.
energifordeling
Næringsindhold pr. person med 6% fedt i det hakkede grisekød (ca. 450 g af retten):
Energi: 2985 kJ (713 kcal)
Protein: 42 g
Kulhydrat: 35 g
Kostfibre: 9 g
Fedt: 43 g
Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede grisekød:
Energi: 664 kJ (159 kcal)
Protein: 9 g
Kulhydrat: 8 g
Kostfibre: 2 g
Fedt: 10 g
Næringsindhold pr. person med 10% fedt i det hakkede grisekød (ca. 450 g af retten):
Energi: 3017 kJ (721 kcal)
Protein: 42 g
Kulhydrat: 35 g
Kostfibre: 9 g
Fedt: 45 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede grisekød:
Energi: 671 kJ (160 kcal)
Protein: 9 g
Kulhydrat: 8 g
Kostfibre: 2 g
Fedt: 10 g