Frikadeller med stuvede grøntsager

En af familiens yndlingsretter med masser af grøntsager. Sund hverdagsmad beregnet til to voksne og et barn.

Af Sandra Leigh Draznin | Hele året | Hovedretter | Hverdag, Sund hverdagsmad


Frikadeller med stuvede grøntsager

Tilberedningstid

Ca. 45 minutter

Det skal du bruge

2 voksne og 1 barn

Fars til frikadeller
 275 g hakket grisekød, ca. 10% fedt
½ tsk salt
1 knivspids peber
½ æg
½ løg
Ca. ½ dl hvedemel
Lidt mindre end 1 dl mælk, fx letmælk
1 spsk rapsolie 

Stuvede grøntsager
400 g kartofler
½ blomkål eller spidskål, 250 g
3-4 gulerødder
150 g ærter, friske eller frosne
Lys saucejævner
Evt. revet muskat
Flydende fond eller bouillon

Sådan gør du

Fars til frikadeller

  1. Rør kødet med salt, peber, æg og revet løg.
  2. Tilsæt melet og derefter mælken til konsistensen er passende.
  3. Stil farsen i køleskabet til frikadellerne skal steges. 

Stuvede grøntsager

  1. Skær kartoflerne i både.
  2. Pluk blomkål i buketter og snit de grønne blade fint.
  3. Halver gulerødderne på langs og skær dem i skiver på skrå.
  4. Kog kartofler, kål og gulerødder møre i ½ l vand ca. 8 minutter.
  5. Jævn med sovsejævner og tilsæt ærterne.
  6. Giv det et opkog, smag til med revet muskat, salt og peber.
  7. Tag portionen fra til barnet og smag resten til med fond eller bouillon. 

Frikadeller, fortsat

  1. Varm fedtstoffet på en pande ved god varme.
  2. Form halvdelen af farsen til ca. 7 frikadeller med en spiseske.
  3. Brun frikadellerne ca. 2 minutter på hver side, ca. 4 minutter i alt.
  4. Skru ned til middel varme.
  5. Vend og steg frikadellerne ca. 4 minutter på hver side, ca. 8 minutter i alt til de er gennemstegte. 


Til spædbarnet 7-9 måneder
Mos stuvede grøntsager, evt. i en hurtig-hakker og tilsæt 1 tsk olie. Skær en frikadelle ud i små stykker uden stegeskorpe.

Til barnet over 12 måneder
Skær grøntsager og frikadelle ud i små stykker og anret dem hver for sig.

Tips

  • Brug evt. ca. 600 g frossen grøntsagsblanding til de stuvede grøntsager.

Energifordeling

Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød. 

 

Næringsindhold per voksen  (ca. 760 g per voksen) med 10 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 2678 kJ (638 kcal)

protein: 44 g

kulhydrat: 61  g

kostfibre: 14 g

fedt: 21 g

 

Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 352 kJ (84 kcal) 

protein: 6 g

kulhydrat: 8 g 

kostfibre: 2 g

fedt: 3 g

 


Til spædbarnet 7-9 måneder

Næringsindhold pr. spædbarn mellem 7-9 måneder (ca. 150 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 646 kJ  (154 kcal)

protein: 8 g

kulhydrat: 11 g

kostfibre: 3 g

fedt: 8 g

 

Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 427 kJ (102 kcal) 

protein: 6 g

kulhydrat: 8 g 

kostfibre: 2 g

fedt: 5 g

 


Til barnet over 12 måneder

Næringsindhold pr. barn over 12  måneder (ca. 260 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 814 kJ (194 kcal)

protein: 13 g

kulhydrat: 21 g

kostfibre:  2 g

fedt: 2 g

 

Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 313 kJ (75 kcal) 

protein: 5 g

kulhydrat: 8 g 

kostfibre: 5 g

fedt: 5 g