Tilberedningstid
Ca. 1¼ time
Det skal du bruge
4 personer
1 culotte af gris, ca. 650 g
1 æble, gerne Cox Orange eller Belle de Boskoop
4-6 skalotteløg
1 skive spegeskinke
salt
peber
½ tsk tørret eller ½ spsk frisk timian
1½ dl bouillon
1½ dl cider eller æblemost + 1 tsk citronsaft
1½ spsk mel
sukker
Tilbehør
500 g dampet rosenkål
250 g gulerødder
1 spsk smør
1 spsk timian, tørret
750 g pillede kartofler
Sådan gør du
- Dup culotten tør med køkkenrulle. Rids spækket i tern.
- Fjern kernehuset på æblet, og skær det i små både.
- Pil løgene og skær dem i tynde både. Skær spegeskinken i tynde strimler.
- Snit små lommer i kødet med en lille skarp kniv, og fyld med både af æble og løg samt skinkestrimler. Det er vigtigt, at fyldet ikke stikker ud af kødet.
- Hak overskydende fyld fint.
- Drys kødet med salt, peber og timian. Brun det på en pande ved god varme. Brun fedtsiden først.
- Brun derefter kødet hurtigt på alle sider, 4-5 minutter i alt, og læg det i et fad af passende størrelse.
- Hæld bouillon og cider ved og fordel resten af fyldet i fadet. Sæt fadet midt i en kold ovn.
- Tænd ovnen på 160 grader, og lad kødet stå i ca. 50 minutter til et stegetermometer viser en centrumtemperatur på 65 grader.
- Kog kartoflerne til de er møre.
- Steg gulerødderne i smør og timian.
- Hæld stegeskyen med æbler, løg og skinke i en lille gryde. Tilsæt meljævning under piskning og lad saucen koge godt igennem. Smag til med salt, peber og et lille drys sukker.
- Damp rosenkålen.
- Servér stegen skåret i skiver med sauce, rosenkål, gulerødder og kartofler.
Tips
- Kødet er rosa, når centrumtemperaturen er 65 grader.
- Kødet er gennemstegt, når centrumtemperaturen er 70 grader.
- Det er meget vigtigt, at skære culotten rigtigt ud efter stegningen.
Sæt en tandstik i det lave hjørne af den rå culotte. Skær culotten i tynde skiver fra hjørnet efter anvisningen, se foto.
Energifordeling
Nu hedder det culotte af gris. Før hed det skinkeculotte af svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 670 g af retten):
Energi: 2395 kJ (572 kcal)
Protein: 44 g
Kulhydrat: 54 g
Kostfibre: 11 g
Fedt: 17 g
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 356 kJ (85 kcal)
Protein: 6 g
Kulhydrat: 8 g
Kostfibre: 2 g
Fedt: 3 g