Tilberedningstid
Ca. 45 minutter
Det skal du bruge
Forret til 6 personer
1 afpudset mørbrad fra gris, ca. 400 g
¾ dl oystersauce
1 spsk olie
Salat
2 tomater
2 porrer
1 skalotteløg
ca. 60 usaltede jordnødder
1 tsk olie
frisk koriander
Dressing
1 dl piskefløde
1 lime eller citron
1½ spsk sukker - helst mouskuva sukker
Tilbehør
150 g brød
Sådan gør du
Kødet
- Skær sølvsenen af mørbraden.
- Læg mørbraden i en skål.
- Hæld oystersaucen over og stil mørbraden i køleskab i ½-1 døgn. Vend kødet nogle gange.
- Tag kødet op af marinaden. Gem marinaden.
- Varm olien på en pande ved middel varme.
- Brun hurtigt mørbraden på alle sider. Pas på, hvis det er den søde oystersauce, kan kødet nemt blive for mørkt, hvis panden er for varm.
- Tag kødet op og læg det i et ovnfast fad. Hvis der er marinade tilbage i skålen, hældes det over mørbraden.
- Sæt fadet i midten af en kold ovn. Tænd ovnen på 160 grader og steg kødet i ca. 30 minutter.
- Hvis der bruges stegetermometer skal centrumtemperaturen være 62-65 grader.
Salat
- Skær et kryds i toppen af tomaterne.
- Kom dem i kogende vand. Efter fem-ti sekunder løsner skindet sig. Kom dem i koldt vand. Fjern skindet.
- Skær tomaterne i kvarte og fjern kernerne og skær tomaterne i lange tynde strimler.
- Skær porrerne i ca. 10 cm lange stykker. Halvér dem på langs og skær dem ud i meget tynde strimler.
- Skær løg i papirtynde skiver.
- Rist jordnødderne på en pande i olien til de er svagt lysebrune. Fjern evt. den mørke hinde, hvis den ikke er fjernet.
- Del de hele nødder i to halvdele.
- Pluk blade af koriander.
Dressing
- Hæld fløden i en skål. Tilsæt saft af en lime. Lad det stå nogle minutter.
- Pisk let i dressingen så den bliver tyktflydende.
- Tilsæt sukker. Smag til med citronsaft.
- Tag lidt af dressingen fra til pynt.
- Bland forsigtigt porrer, tomater, løg, jordnødder og koriander i dressingen.
- Anret salaten portionsvis eller på et fad.
- Læg lidt af dressingen i bunden af tallerkenen.
Kødet, fortsat
- Skær kødet i ca. 6 cm lange stykker.
- Skær hvert stykke i tynde skiver på langs af kødfibrene og anret dem oven på salaten.
Vinforslag
Kraftig Chardonnay. Serveringstemperatur 10-12 grader.
Tips
- Kød er mest mørt, når det skæres på tværs af kødfibrene, men mørbraden er så mør, at den også kan skæres på langs af kødfibrene, som Nikolaj Kirk gør i denne opskrift.
- Som tilbehør kan serveres nudler.
- Mizuna salat kan bruges i stedet for porre.
- Ristede peanuts kan også bruges, blot de ikke er for salte.
Energifordeling
Nu hedder udskæringen mørbrad fra gris. Før hed det svinemørbrad.
Næringsindhold pr. person (ca. 237 g af retten):
Energi: 1360 kJ (325 kcal)
Protein: 20 g
Kulhydrat: 24 g
Kostfibre: 4 g
Fedt: 16 g
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 573 kJ (137 kcal)
Protein: 8 g
Kulhydrat: 10 g
Kostfibre: 2 g
Fedt: 7 g