Tilberedningstid
Ca. 2½ time, heraf ca. 1½ time i gryde, plus marinering i 1 døgn
Det skal du bruge
8-10 personer
1½ kg svinebov med ben og uden svær eller 1350 g
nakkefilet
Marinade
2 mellemstore løg
2 stilke blegselleri
2 gulerødder
3 fed hvidløg
1 krydderbuket af: 1-2 stilke timian, 3 stilke
persille og 1 laurbærblad
10 peberkorn
¾ liter rødvin (1 flaske)
Til stegning
3 tynde skiver bacon
½ spsk olivenolie
2 tsk salt
4 mellemstore gulerødder
3 mellemstore løg
2 stilke blegselleri
4 tomater
3 fed hvidløg
½ appelsin
5-6 dl siet marinade
½ dl balsamico
saucejævner
Tilbehør
Kartoffelmos af ca. 2½ kg kartofler, ½ l mælk, 20 g smør, salt og peber eller pasta
Sådan gør du
Læg kødet i en skål, der rummer ca. 3 liter. Skær
grøntsagerne til marinaden i mindre stykker og læg dem ved kødet. Tilsæt
krydderbuket og peberkorn og hæld rødvin ved. Læg plastfilm over skålen og sæt
den i køleskab i ca. 1 døgn. Vend evt. kødet efter den halve tid.
Tag
kødet op og dup det tørt med køkkenrulle. Skær baconen i tynde strimler. Skær
gulerødderne i lange smalle bjælker, løgene i store tern, blegsellerien i
tværgående snitter, ca. 2 cm brede, tomaterne i kvarte og hvidløgene i skiver.
Skær den gule skal af appelsinen med en kartoffelskræller. Varm olien i en
stegegryde og svits baconen. Tilsæt kødet og brun det godt på alle sider.
Tag kødet op, kom grøntsager og appelsinskal i gryden og svits det et
par minutter. Læg kødet tilbage i gryden. Tilsæt siet marinade og balsamico og
bring det i kog uden låg. Læg låget på, og lad dauben koge ved ganske svag varme
1½ - 1¾ time, til kødet er mørt og slipper benet.
Tag boven og appelsinskallen op, kog skyen med grøntsager lidt ind uden låg og jævn med saucejævner. Smag saucen til med salt og peber.
Energifordeling
Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 30%
Kulhydrat 48%
Fedt 22%
2270 kJ - 540 kcal