Tilberedningstid
Ca. 2½ time, heraf ca. 1½ time i gryde, plus marinering i 1 døgn
Det skal du bruge
8-10 personer
1½ kg grisebov med ben og uden svær eller 1350 g nakkefilet
Marinade
2 mellemstore løg
2 stilke blegselleri
2 gulerødder
3 fed hvidløg
1 krydderbuket af: 1-2 stilke timian, 3 stilke persille og 1 laurbærblad
10 peberkorn
¾ liter rødvin (1 flaske)
Til stegning
3 tynde skiver bacon
½ spsk olivenolie
2 tsk salt
4 mellemstore gulerødder
3 mellemstore løg
2 stilke blegselleri
4 tomater
3 fed hvidløg
½ appelsin
5-6 dl siet marinade
½ dl balsamico
Saucejævner
Kartoffelmos
2½ kg kartofler
5 dl letmælk
20 g smør
Salt
Peber
Sådan gør du
Kødet
- Læg kødet i en skål, der rummer ca. 3 liter.
- Skær grøntsagerne til marinaden i mindre stykker og læg dem ved kødet.
- Tilsæt krydderbuket og peberkorn og hæld rødvin ved.
- Læg plastfilm over skålen og sæt den i køleskab i ca. 1 døgn.
- Vend evt. kødet efter den halve tid.
- Tag kødet op og dup det tørt med køkkenrulle.
- Skær baconen i tynde strimler.
- Skær gulerødderne i lange smalle bjælker, løgene i store tern, blegsellerien i tværgående snitter, ca. 2 cm brede, tomaterne i kvarte og hvidløgene i skiver.
- Skær den gule skal af appelsinen med en kartoffelskræller.
- Varm olien i en stegegryde og svits baconen.
- Tilsæt kødet og brun det godt på alle sider.
- Tag kødet op, kom grøntsager og appelsinskal i gryden og svits det et par minutter.
- Læg kødet tilbage i gryden.
- Tilsæt siet marinade og balsamico og bring det i kog uden låg.
- Læg låget på, og lad dauben koge ved ganske svag varme 1½ - 1¾ time, til kødet er mørt og slipper benet.
- Tag boven og appelsinskallen op, kog skyen med grøntsager lidt ind uden låg og jævn med saucejævner.
- Smag saucen til med salt og peber.
Tips
- Pasta kan bruges som tilbehør i stedet for kartoffelmos.
Energifordeling
Nu hedder det grisebov. Tidligere hed det svinebov.
Nu hedder det nakkefilet fra gris. Tidligere hed det nakkefilet fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 740 g af retten):
Energi: 2356 kJ (561 kcal)
protein: 40 g
kulhydrat: 62 g
kostfibre: 7 g
fedt: 13 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 319 kJ (76 kcal)
protein: 5 g
kulhydrat: 8 g
kostfibre: 1 g
fedt: 2 g