Daube på grisebov

Lækker gryderet med et strejf af Frankrig, masser af smag og kraft og mange grøntsager. En velsmagende gæsteret beregnet til 8-10 personer.

Af Anne Skovgaard-Petersen | Efterår, Vinter | Hovedretter | Gæster, Weekend


Tilberedningstid

Ca. 2½ time, heraf ca. 1½ time i gryde, plus marinering i 1 døgn

Det skal du bruge

8-10 personer

1½ kg grisebov med ben og uden svær eller 1350 g nakkefilet

Marinade
2 mellemstore løg
2 stilke blegselleri
2 gulerødder
3 fed hvidløg
1 krydderbuket af: 1-2 stilke timian, 3 stilke persille og 1 laurbærblad
10 peberkorn
¾ liter rødvin (1 flaske)

Til stegning
3 tynde skiver bacon
½ spsk olivenolie
2 tsk salt
4 mellemstore gulerødder
3 mellemstore løg
2 stilke blegselleri
4 tomater
3 fed hvidløg
½ appelsin
5-6 dl siet marinade
½ dl balsamico
Saucejævner

Kartoffelmos
2½ kg kartofler
5 dl letmælk
20 g smør
Salt
Peber

Sådan gør du

Kødet

  1. Læg kødet i en skål, der rummer ca. 3 liter.
  2. Skær grøntsagerne til marinaden i mindre stykker og læg dem ved kødet.
  3. Tilsæt krydderbuket og peberkorn og hæld rødvin ved.
  4. Læg plastfilm over skålen og sæt den i køleskab i ca. 1 døgn.
  5. Vend evt. kødet efter den halve tid.
  6. Tag kødet op og dup det tørt med køkkenrulle.
  7. Skær baconen i tynde strimler.
  8. Skær gulerødderne i lange smalle bjælker, løgene i store tern, blegsellerien i tværgående snitter, ca. 2 cm brede, tomaterne i kvarte og hvidløgene i skiver.
  9. Skær den gule skal af appelsinen med en kartoffelskræller.
  10. Varm olien i en stegegryde og svits baconen.
  11. Tilsæt kødet og brun det godt på alle sider. 
  12. Tag kødet op, kom grøntsager og appelsinskal i gryden og svits det et par minutter.
  13. Læg kødet tilbage i gryden.
  14. Tilsæt siet marinade og balsamico og bring det i kog uden låg.
  15. Læg låget på, og lad dauben koge ved ganske svag varme 1½ - 1¾ time, til kødet er mørt og slipper benet. 
  16. Tag boven og appelsinskallen op, kog skyen med grøntsager lidt ind uden låg og jævn med saucejævner.
  17. Smag saucen til med salt og peber.

Tips

  • Pasta kan bruges som tilbehør i stedet for kartoffelmos. 

Energifordeling

Nu hedder det grisebov. Tidligere hed det svinebov.

Nu hedder det nakkefilet fra gris. Tidligere hed det nakkefilet fra svin.

 


Næringsindhold pr. person  (ca. 740 g af retten): 

Energi: 2356 kJ (561 kcal)

protein: 40 g

kulhydrat: 62 g

kostfibre: 7 g

fedt: 13 g

 

Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 319 kJ (76 kcal)

protein: 5 g

kulhydrat: 8 g

kostfibre: 1 g

fedt: 2 g