Culotte fra gris med flødekartofler og appelsinsalat

En sund og nem opskrift, som hele familien vil elske. Tag børnene med i køkkenet. De vil blive begejstrede for denne komposition af steg, saftige flødekartofler og friske appelsiner.

Af Turboholdet Hanssted Skole | Hele året | Hovedretter | Hverdag, Sund hverdagsmad


Skinkeculotte med flødekartofler og appelsinsalat

Tilberedningstid

Ca. 1½ time

Det skal du bruge

4 personer

Flødekartofler
1 kg kartofler
¼ tsk stødt muskat
2 tsk tørret rosmarin
1½ - 2 tsk salt
¼ tsk peber
2½ dl madlavningsfløde, 8%

Skinkeculotte
1 culotte fra gris, 500 g 
1 spsk paprika 
½ tsk salt
¼ tsk peber
1 fed hvidløg

Appelsinsalat
150 g sukkerærter
1 pakke salatmix, 75 g
2 appelsiner
½ dl mandler
½ dl græskarkerner

Sådan gør du

Flødekartofler

  1. Skræl kartoflerne og skær dem i ½ cm tykke skiver.
  2. Læg dem i et ovnfast fad.
  3. Drys med muskat, rosmarin, salt og peber.
  4. Hæld fløden over.
  5. Sæt fadet i ovnen og tænd på 175 grader.
  6. Kartoflerne skal have ca. 1 time og er færdige samtidig med stegen.

Culotte fra gris  

  1. Dup kødet tørt med køkkenrulle, og krydr det med paprika, salt og peber.
  2. Varm en pande ved god varme. Den er varm nok, når det siger lyde, når kødet lægges på.
  3. Kom kødet med fedtsiden nedad på panden, og brun kødet hurtigt på alle sider 5-6 minutter i alt.
  4. Pil hvidløg og skær det i skiver.
  5. Læg dem på bunden af et ovnfast fad.
  6. Læg culotten ovenpå og sæt stegetermometer i. Sæt fadet i ovnen til kartoflerne.
  7. Kødet er færdigt, når centrumtemperaturen er 65 grader, det tager ca. 1 time.

Appelsinsalat

  1. Bring vand i kog i en lille gryde.
  2. Kog sukkerærter 1 minut.
  3. Sæt et dørslag/si i vasken og hæld vand og ærter deri.
  4. Brus over med koldt vand og lad sukkerærterne dryppe af.
  5. Skyl og tør salat.
  6. Skræl appelsiner og skær dem i små tern.
  7. Skær sukkerærter i skrå stykker.
  8. Bland sukkerærter, salat og appelsiner i en skål.
  9. Hak mandler groft.
  10. Varm en pande ved god varme.
  11. Rist græskarkerner og mandler til græskarkernerne begynder at poppe.
  12. Drys græskarkerner og mandler over salaten.

Tips

Denne opskrift er lavet af elever fra 6. og 7. klasse på Hanssted Skole i Valby sammen med voresmad.dk. Opskriften blev udviklet som led i et hjemkundskabsforløb, et såkaldt turboforløb, i vinteren 2012/13.

Energifordeling

Nu hedder det culotte af skinke fra gris. Før hed udskæringen skinkeculotte af skinke fra svin.

 


Næringsindhold pr. person (ca. 600 g af retten): 

Energi: 2798 kJ (666 kcal)

protein: 38 g

kulhydrat: 67 g

kostfibre: 8 g

fedt: 26 g 

 


Næringsindhold pr. 100 g: 

Energi: 470 kJ (112 kcal)

protein: 6 g

kulhydrat: 11 g 

kostfibre: 1 g

fedt: 4 g