Tilberedningstid
Ca. 1¼ time
Det skal du bruge
4-5 personer
1 culotte af skinke fra gris, ca. 750 g
Salt
1 løg
2 dl bouillon
¾ kg friske blåmuslinger
1 skalotteløg
1 dl tør hvidvin eller ¾ dl Noilly Prat
Sauce
Den siede muslingevæde, ca. 2 dl
Den siede sky fra kødet
½ dl piskefløde
1 spsk hvedemel
1 håndfuld kørvel eller ½ bundt dild
Salt
Peber
Sådan gør du
Kødet
- Dup griseculotten tør med køkkenrulle.
- Drys den med salt.
- Brun den på en tør pande, først med fedtsiden nedad.
- Læg den på risten i en lille bradepande. Kom løg skåret i både i bradepanden.
- Hæld bouillon ved og stil bradepanden midt i en kold ovn.
- Tænd på 160 grader og steg culotten i ca. 1 time, til et stegetermometer viser en centrumtemperatur på 65 grader.
Muslinger
- Imens skrubbes muslingerne grundigt i flere hold vand. Kassér alle, der ikke lukker sig ved et let bank mod bordet.
- Hak skalotteløget.
- Kom det i en gryde med vinen og bring det i kog.
- Kom muslingerne i og læg låg på.
- Kog i ca. 5 minutter, til muslingerne har åbnet sig.
- Ryst af og til gryden. Kassér alle muslinger, der ikke har åbnet sig.
- Tag godt halvdelen af muslingerne ud af skallerne.
- Stil resten til side tildækket.
- Si muslingevæden, evt. gennem et kaffefilter.
Grøntsager
- Kog gulerødderne.
Sauce
- Si og skum skyen. Bland skyen med muslingevæde og fløde i en gryde og kog det igennem.
- Jævn med mel rystet med 4 spsk koldt vand.
- Hak kørvel og kom det i saucen.
- Smag til med salt og peber og tilsæt muslinger uden skal.
- Pynt saucen med muslinger i skal.
Tips
- Kødet er rosa, når centrumtemperaturen er 65 grader.
- Kødet er gennemstegt, når centrumtemperaturen er 70 grader.
- Det er meget vigtigt, at skære griseculotten rigtigt ud efter stegningen.
Sæt en tandstik i det lave hjørne af den rå culotte.
Skær griseculotten i tynde skiver fra hjørnet efter anvisningen.
Energifordeling
Nu hedder det culotte af skinke fra gris. Tidligere hed udskæringen skinkeculotte af skinke fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 480 g af retten):
Energi: 2103 kJ (501 kcal)
protein: 49 g
kulhydrat: 15 g
kostfibre: 1 g
fedt: 27 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 437 kJ (104 kcal)
protein: 10 g
kulhydrat: 3 g
kostfibre: 0,2 g
fedt: 6 g