Cremede fastelavnsboller med fuldkorn

Gammeldaws fastelavnsboller med et twist af fuldkorn. Rigtig cremede og bløde med konge-lækkert fyld af skøn kagecreme og remonce. Tag børnene med i køkkenet og bag de søde boller til fastelavnsfesten sammen.

Forår, Hele året | Brød og boller | Gæster


Cremede fastelavnsboller med fuldkorn

Tilberedningstid

Ca. 3 timer

Det skal du bruge

Ca. 20 fastelavnsboller

Dej
1½ dl mælk
25 g gær (½ pakke)
½ tsk salt
1 tsk kardemomme
2 spsk sukker
1 æg + 2 hvider til overs fra cremen
100 g hvidhvedemel
Ca. 300 g hvedemel (ca. 6 dl)

100 g smør

Lidt mel til bordet

Creme
2 dl sødmælk
2 spsk. sukker
Vaniljestang eller 1 tsk vaniljepasta
2 æggeblommer
2 spsk. majsstivelse (maizena)
1 spsk smør

Remonce
100 g marcipan
50 g smør
25 g sukker
Evt. 25 g mandler

Glasur
100 g flormelis (2 dl)
Evt. 2-3 spsk kakao
1-2 spsk vand

 


Sådan gør du

  1. Dej
    Lun mælken til lillefingervarm. Smuldr gæren ned i mælken. Rør med en grydeske (eller en elpisker med dejkroge eller en røremaskine), til gæren er opløst.
  2. Tilsæt salt, kardemomme, sukker og æg og rør.
  3. Tilsæt al fuldkornsmel, og hold ca.1 dl hvedemel tilbage, og rør til dejen er glat, tilsæt det sidste hvedemel lidt ad gangen, hvis dejen er meget klistret. Har du ikke en røremaskine eller elspisker, så brug hænderne.
  4. Ælt herefter små tern af koldt smør i dejen til den igen er glat og netop ikke er klistret længere.
  5. Lad dejen hæve 1 time ved stuetemperatur i en skål og dæk den til med en tallerken, et viskestykke, grydelåg eller plastfilm.

Lav cremen og remoncen, imens dejen hæver:

Creme

  1. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland dem med lidt af sukkeret til en vaniljesukker-masse.
  2. Pisk æggeblommerne sammen med vaniljesukker, sukker og majsstivelse i en tykbundet gryde.
  3. Tilsæt mælken og pisk det hele sammen i gryden og tænd for blusset. Pisk hele tiden i cremen, indtil den koger og bliver tyk. Cremen skal koge i ca. 3 minutter.
  4. Tag cremen af varmen og rør smør i den.
  5. Hæld cremen i en skål. Læg husholdningsfilm på overfladen af cremen, så den ikke trækker skind. Afkøl cremen hurtigt.

Remonce

  1. Hæld kogende vand over mandlerne i en skål.
  2. Smuldr marcipanen i en skål.
  3. Skær smør i små tern og mos marcipan, sukker og smør sammen i skålen.
  4. Smut og hak mandlerne og rør dem i remoncen.

Samle bollerne

  1. Drys mel på bordet. Rul dejen ud til en firkant på ca. 40 x 50 cm. Skær den ud i 20 mindre firkanter a ca. 10x10 cm og fordel creme og remonce på hvert felt.
  2. Bøj spidserne af firkanterne mod midten og klem godt sammen, så cremen er inde i bollerne.
  3. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir med sammenføjningerne nedad.
  4. Lad fastelavnsbollerne efterhæve i ca. 30 minutter.
  5. Tænd ovnen på 200 grader.
  6. Sæt bagepladen i midten af ovnen og bag bollerne i ca. 20 minutter. Lad bollerne afkøle på en bagerist.

Glasur og finish

  1. Rør glasur af flormelis, kakao og lidt vand, til den er tyktflydende.
  2. Pynt fastelavnsbollerne med glasuren. Drys eventuelt med krymmel.

Tips

  • Ønsker du en langtidshævet dej skal mælken ikke varmes og du skal bare bruge 10 g gær. Hæv dejen koldt natten over og følg i øvrigt opskriften.
  • Der kan bruges færdigkøbt kagecreme, som kun skal piskes med mælk.
  • Ønsker du en glasur der skal stivne hurtigt, så brug kogende vand til at røre den med.
  • Smuttede og hakkede mandler kan købes færdiglavet.

Energifordeling

-