Citrondampet mignon af skinke fra gris med grøn bulgur

Lækker grøn sommermad med masser af vitaminer og mineraler. Børnene elsker denne ret.

Af Sandra Leigh Draznin | Forår, Sommer | Hovedretter | Hverdag, Weekend, Sund hverdagsmad


Citrondampet skinkemignon med grøn bulgur

Tilberedningstid

Ca. 30 minutter

Det skal du bruge

2 voksne og 1 barn

1 mignon af skinke fra gris, ca. 350 g
Salt
Peber
1 citron
2 kviste frisk timian eller 1 tsk tørret

Grøn bulgur
1 bundt grønne asparges, ca. 250 g
1 løg
1-2 fed hvidløg
1 spsk olie, fx rapsolie
1½ dl bulgur
250 g ærter, friske eller frosne
Evt. flydende fond eller bouillon

Sådan gør du

Kødet

  1. Dup kødet tørt med køkkenrulle.
  2. Krydr med salt, peber og fintrevet citronskal. Se tips.
  3. Bring 2 dl vand i kog i en lille gryde og læg kødet i gryden.
  4. Tilsæt 3 spsk citronsaft og timian.
  5. Kog ved svag varme under låg i 20-25 minutter. Vend kødet én gang undervejs, hvis væsken ikke dækker.
  6. Tag kødet op af væsken og skær det i tynde skiver ved servering.

Grøn bulgur

  1. Knæk den træede ende af aspargesene og skær dem i 2-3 cm stykker.
  2. Skær dem igennem på langs, hvis de er tykke.
  3. Tag hovederne fra.
  4. Svits finthakket løg og hvidløg i en gryde med olie.
  5. Tilsæt bulgur og aspargesstykker - dog uden hoveder.
  6. Tilsæt 2½ dl vand.
  7. Lad bulguren koge ved svag varme under låg ca. 10 minutter.
  8. Tilsæt aspargeshoveder og ærter.
  9. Sluk for varmen, lad det stå et par minutter og smag til med salt og peber.
  10. Tag portionen fra til barnet og smag evt. resten til med fond eller bouillon. 

Til spædbarnet 7-9 måneder
Mos et par skiver kød og grøn bulgur i en hurtighakker og tilsæt 1 tsk olie.

Til barnet over 12 måneder
Skær kødet ud i små stykker og anret det med grøn bulgur.

Tips

  • Lad kødet trække med salt, peber og citronskal i køleskab 1 time eller mere. Det får kødet til at smage af mere, og gør det mere mørt og saftigt.
  • Broccoli, grøn squash, rosenkål eller spinat kan bruges i stedet for asparges og ærter.
  • Kam uden svær og mørbrad kan bruges i stedet for mignon.

Energifordeling

Nu hedder udskæringen mignon af skinke fra gris. Før hed det skinkemignon fra svin.

Nu hedder udskæringen kam fra gris. Før hed det svinekam.

Nu hedder udskæringen mørbrad fra gris. Før hed det svinemørbrad.

 


Næringsindhold per voksen (ca. 860 g af retten): 

Energi: 3134 kJ (746 kcal)

protein: 55 g

kulhydrat: 79 g

kostfibre: 20 g

fedt: 18 g

 


Næringsindhold pr. 100 g: 

Energi: 365 kJ (87 kcal) 

protein: 6 g

kulhydrat: 9 g 

kostfibre: 2 g

fedt: 2 g

 


Til spædbarnet 7-9 måneder

Næringsindhold pr. spædbarn mellem 7-9 måneder (ca. 210 g af retten): 

Energi: 935 kJ (223 kcal)

protein: 14 g

kulhydrat: 20 g

kostfibre:  5 g

fedt: 9 g

 


Næringsindhold pr. 100 g: 

Energi: 445 kJ (106 kcal) 

protein: 6 g

kulhydrat: 10 g 

kostfibre: 2 g

fedt: 4 g

 


Til barnet over 12 måneder

Næringsindhold pr. barn over 12  måneder (ca. 210 g af retten): 

Energi: 935 kJ (223 kcal)

protein: 14 g

kulhydrat: 20 g

kostfibre:  5 g

fedt: 9 g

 


Næringsindhold pr. 100 g: 

Energi: 445 kJ (106 kcal) 

protein: 6 g

kulhydrat: 10 g 

kostfibre: 2 g

fedt: 4 g