Chili con carne med hakket kød

Retten kan tilberedes med hakket grisekød, oksekød, kalvekød eller kylling.

Af Bente Nissen Lundsgaard | Hele året | Hovedretter | Hverdag, Sund hverdagsmad


Chili con carne med hakket kød

Tilberedningstid

Ca. 45 minutter

Det skal du bruge

4 personer

400 g hakket grisekød, oksekød, kalvekød eller kylling, ca.10% fedt
3-4 løg
Evt. 4 skiver bacon
Evt. 2-3 fed hvidløg
1 dåse flåede, hakkede, tomater
1 dåse tomatkoncentrat, ca. 70 g
2 dl bouillon
1 spsk tørret oregano
1 tsk paprika
½ tsk stødt spidskommen
1 spsk syltede jalapeno chili og 1 spsk lage
½-1 tsk stødt kanel
1 dåse kidneybønner
Salt og peber

Tilbehør

Ca. 4 dl ris - helst fuldkornsris

Sådan gør du

Kog risen efter anvisning på emballagen.

Skræl løgene og skær dem i tern. Skær bacon i tern. Sæt en gryde på god varme. Kom bacon, kød, løg og evt. presset eller hakket hvidløg i gryden, vend det, til kødet har skiftet farve. Kom de øvrige ingredienser, undtagen bønner, i gryden.

Lad retten koge under låg ved svag varme ca. 15 minutter. Rør i gryden jævnligt.
Kom bønnerne i en si, og overbrus dem med koldt vand. Afdryp dem, og kom dem i gryden. Kog retten igennem og smag til med salt, peber og krydderier.

Tips

  • Du kan også vælge at lave en større portion af retten og opbevare resten tildækket i køleskab. Dagen efter kan du varme det godt igennem og evt. spise den i lunede tortillas. Eller du kan fryse retten ned i fryseegnet emballage og gemme den i ca. 3 måneder ved minus 18 grader. 
  • Har du en rest råt hakket kød til overs, kan du fryse den ned i en fryseegnet plastpose. Kødet kan holde sig ca. ½ år ved minus 18 grader.

Energifordeling

Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.

 


Næringsindhold pr. person (ca. 830 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 2767 kJ (659 kcal)

protein: 40 g

kulhydrat: 88 g

kostfibre: 11 g

fedt: 13 g  

 


Næringsindhold pr. 100 g med 6 % fedt i det hakkede kød: 

Energi:  333 kJ (79 kcal)

protein: 5 g

kulhydrat: 11 g 

kostfibre: 1 g 

fedt: 2 g

 


Næringsindhold pr. person (ca. 830 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 2897 kJ (690 kcal)

protein: 38 g

kulhydrat: 88 g 

kostfibre: 11 g

fedt 17 g

 


Næringsindhold pr. 100 g med 10 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 349 kJ (83 kcal)

protein: 5 g

kulhydrat: 11 g 

kostfibre: 1 g

fedt: 2 g