Chateaubriand med ovnstegte græskar og grov bearnaise

Chateaubriand med ovnstegte græskar og grov bearnaise

Af Louise Dandanell Ørsted | Hele året | Hovedretter | Fest, Gæster


Chateaubriand med ovnstegte græskar og grov bearnaise

Tilberedningstid

Ca. 50 minutter

Det skal du bruge

6 personer


7-800 g Chateaubriand, midterstykket af oksemørbrad
Salt og peber
2 tsk smør eller olie

1 hokkaido græskar, 800 g
1 tsk salt
1 spsk honning
1 tsk frisk revet ingefær eller 1 tsk stødt

3-4 gulerødder, 300 g
3 porrer, 300 g
250 g blomkål
250 g selleri
1 bundt persille

1½ dl piskefløde
1 dl mayonnaise
6 stilke frisk estragon eller 2 tsk tørret
1-1½ spsk bearnaiseessens
1 tsk sukker

Sådan gør du

Tænd ovnen på 175 grader. 

Skrub græskar rent og skær det i både. Vend dem i ingefær, salt og evt. peber og kom dem i et ovnfast fad beklædt med bagepapir. Bag dem møre, det tager ca. 30 minutter.

Rengør grøntsagerne og skær dem i mundrette stykker. Pil bladene af persillen og kasser stilkene. Kog grøntsagerne netop møre i saltet vand, det tager ca. 3 minutter. Tilsæt persillen det sidste minut. Hæld kogevandet fra og damp grøntsagerne tørre et øjeblik. Lad dem køle af.

Skær de store sener og evt. bimørbrad af mørbraden. 
Dup kødet tørt med køkkenrulle og krydr med salt og peber. Varm fedtstof på en pande ved god varme og brun kødet på alle sider 5-6 minutter i alt. Sæt et stegetermometer i kødet, så spidsen af spiddet sidder midt i kødet.
Sæt stegen i ovnen og steg til en centrumtemperatur på 58-60 grader. Det tager 30 - 35 minutter.

Pisk fløden til skum og vend den med mayonnaise.

Pil bladene af estragon og bland i flødeskummet. Smag til med bearnaiseessens, salt, sukker og peber.
Vend de afkølede grøntsager i dressingen.

Tips

  • Ovnbagte kartofler, hasselback kartofler eller bagte rødbeder passer også godt til. 
  • Der kan også skæres bøffer af kødet.
  • Bearnaisen kan tilberedes om eftermiddagen før middagen serveres. Bearnaisen passer også godt til hakkebøf. 
  • Prøv en superlet sous vide-tilberedt bearnaise.

 

Energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person:
Protein 26%
Kulhydrat 16%
Fedt 58%
2022 kJ – 481 kcal

Retten med kartofler (800 g):
Energifordeling og -indhold pr. person:

Protein 23%
Kulhydrat 29%
Fedt 48%
2478 kJ – 590 kcal