Chili con carne

Chili con carne

Af Nanna Simonsen

Det skal du bruge

10 personer eller - 4 personer og en portion til fryseren

500 g tørrede røde kidney bønner, bliver til 1 kg, se tip
godt 1 kg oksebov eller mager tykkam skåret i tern, 3x3x3 cm
150 g magert svinebryst uden svær og ben
4 løg
4-5 store fed hvidløg
1 stor rød peberfrugt
2 friske spansk chili, de lange røde
1½ spsk olie
½-1 tsk tørrede chiliflager
1 tsk knust almindelig kommen
6 tsk knuste spidskommenfrø eller stødt spidskommen
4 tsk knuste korianderfrø eller stødt koriander
1 spsk tørret oregano
2 spsk sød paprika - gerne røget spansk paprika
3 laurbærblade
4-5 spsk vin eller frugteddike
1 porter, 33 cl eller en mørk hvidtøl
2 dåser flåede tomater
1½ spsk kakao
1-2 tsk sukker

1 bundt persille, skyllet, tørret og hakket

Tilbehør

10 dl ris - gerne brune


Ca. 2 timer + udblødningstid (8-10 timer)


Sådan gør du

Læg bønnerne i blød i koldt vand mindst 8-10 timer (sørg for at de står køligt).
Hæld vandet fra og kog bønnerne i rent vand, uden salt til de er møre (1-2 timer).

Skær svinebryst i små tern 2x2x2 cm.
Pil løg og hvidløg og hak det fint.
Skyl peberfrugt og chili og hak det fint.

Varm olie i en stor gryde ved god varme. Sauter kød og alle grønsager inkl. chili.
Det skal ikke decideret brune, blot blive let gyldent.
Tilsæt krydderier, salt og peber og steg et par minutter.
Tilsæt vineddike, øl, flåede tomater, samt 2 dl vand, salt og sukker.
Skru ned til lav varme og lad retten simre under låg i en times tid, eller til kødet er mørt.
Kog risene efter anvisningen på pakken.
Tilsæt bønnerne sammen med noget af kogevandet. Skru op og lad det koge i 20-30 minutter længere - uden låg, så det kan dampe lidt ind.
Smag til med salt, kakao, sukker og evt. lidt vineddike.
Tilsæt hakket persille lad den koge med i 5 minutter

Tips

  • Du kan også bruge færdigkogte kidneybønner fra dåse, det afkorter tilberedningstiden anseeligt, men retten smager bedst med hjemmekogte bønner. 500 g tørrede bønner svarer til 4 dåser à 250 g.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 21%
Kulhydrat 50%
Fedt 27% 
Alkohol 2%
2810 kJ - 670 kcal
Gæster