Tilberedningstid
Ca. 2¼ time + tid til afkøling af kødet
Det skal du bruge
4 personer
1 kg sprængt bryst fra gris, kogestykke uden ben og brusk
1 gulerod
½ porre, den grønne del
1 løg
1 laurbærblad
5 sorte peberkorn
Kartoffel med dijon
1 bagekartoffel, ca. 200 g
½ porre, den hvide del
½ dl sødmælk
½ dl piskefløde
25 g smør
salt
peber
2 spsk dijon sennep
Nye grøntsager
1 bundt nye gulerødder med top, 6-10 stk
500 g grønne asparges
1 bundt sommerløg, 5-6 stk
1 bundt rødløg, 5-6 stk
25 g smør
kørvel
Tilbehør
- 600 g nye kartofler eller 200 g brød
Sådan gør du
Kødet
- Bestil kødet hos slagteren 2-3 dage i forvejen.
- Kom kødet med sværen nedad i en gryde med kogende vand, så det lige dækker.
- Bring vandet i kog igen og skum.
- Tilsæt grøntsager skåret i mindre stykker og krydderier.
- Kog ved lav varme under låg i ca. 1½ time til kødet er mørt.
- Lad kødet køle lidt af i suppen.
- Gem suppen.
- Tag kødet op og læg det i pres med sværen nedad. Lad det blive helt koldt i køleskab.
- Skær sværen af, så der er en meget lille fedtkant på kødet.
- Rids fedtet i små tern.
- Skær kanten af kødet og skær det herefter i 8 stykker.
- Læg stykkerne på en varm pande med fedtkanten nedad og steg til fedtkanten bliver brun og sprød, og kødet bliver varmt.
- Drys evt. med salt ved servering.
Kartoffel med dijon
- Skær kartoflen i mindre stykker og den hvide del af porren i ringe.
- Kog det mørt i vand.
- Hæld vandet fra.
- Tilsæt ½ dl suppe, mælk, fløde, smør og blend det.
- Smag til med salt, peber og sennep.
- Varm det igennem og skum det evt. med en stavblender lige før servering.
Nye grøntsager
- Skrab eller skræl gulerødderne og behold et par cm top.
- Knæk rodenden af de grønne asparges og skær dem evt. midt over.
- Skær sommerløgene og evt. rødløgene igennem på langs.
- Damp grøntsagerne i lidt vand tilsat smør og salt til de stadig er sprøde.
- Pynt med kørvel.
Tips
- I stedet for sprængt bryst fra gris kan bruges sprængt nakkefilet.
- Kødet kan koges dagen i forvejen.
- Resten af suppen kan bruges til suppe fx kørvel, -brøndkarse- eller kartoffelsuppe, hvis suppen ikke er for salt.
- Tilbehøret - nye grøntsager og kartoffel med dijon kan også bruges til stegte minutkoteletter, nakkekoteletter, schnitzler af inderlår fra gris, medaljoner af filet eller mørbradbøffer.
Energifordeling
Nu hedder det bryst, kogestykke med ben - ribbenssteg af bryst fra gris. Før hed udskæringen svinebryst, kogestykke med ben - ribbenssteg af svinebryst fra svin.
Nu hedder det minutkotelet af kam fra gris. Før hed udskæringen svinekotelet uden fedtkant af svinekam fra svin.
Nu hedder det schnitzel af inderlår fra gris. Før hed udskæringen skinkeschnitzel af inderlår fra svin.
Nu hedder det medaljon af Filet Royal, hel af kam fra gris. Før hed udskæringen medaljon af Filet Royal, hel af svinekam fra svin.
Nu hedder det mørbrad afpudset af mørbrad fra gris. Før hed udskæringen svinemørbrad afpudset af svinemørbrad fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 820 g af retten):
Energi: 3581 kJ (853 kcal)
protein: 51 g
kulhydrat: 38 g
kostfibre: 11 g
fedt: 54 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 436 kJ (104 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 6 g
kostfibre: 1 g
fedt: 7 g