Tilberedningstid
Ca. 3½ time, heraf arbejdstid ca. 1 time
Det skal du bruge
4 personer
1 kg bryst af kogestykke, uden svær, fra gris
1 spsk salt
2 dl æblemost
1 dl limesaft
40 g palmesukker
1 chili (efter smag)
2 spsk soya
1 spsk fiskesauce
Surkål:
½ spidskål, 350 g
1 pære
½ tsk salt
½ tsk sukker
1 spsk æbleeddike
1 tsk fennikelfrø, ristet og stødt på en morter
Ærtemos:
200 g bælgede ærter (frosne kan bruges)
2 spsk koldpresset rapsolie
1 dl drænet yoghurt 10 % eller skyr
½ bundt mynte
Skal af 1 citron
40 g salte mandler
Tilbehør
- ½ icebergsalat
Sådan gør du
Kødet
- Gnid grisen i salt og sæt i ovnen ved 160 grader i 1 time i fad med æblejuice.
- Skru ned til 130 grader og steg videre i 2 timer.
Surkål
- Snit spidskål og pæren i tynde skiver, brug gerne et mandolinjern.
- Strø med salt, sukker, eddike og fennikelfrø.
- Ælt kålen let og sæt på køl en times tid.
Ærtemos
- Hvis du bruger friske ærter, så sæt en gryde med saltet vand over.
- Læg de bælgede ærter i en sigte og dyp ned i det kogende vand i ca. 30 sekunder.
- Kom ærterne i en foodprocessor sammen med olie, yoghurt, mynte, citronskal, mandler og kør det i et øjeblik.
- Smag til med salt og peber.
- Kom limesaft, palmesukker, hakket chili og fiskesauce i en gryde, og lad det koge til boblerne begynder at hænge sammen.
- Skær kødet i større stykker eller strimler og hæld lagen over.
Tilbehør
- Pluk icebergsalat i store blade så muligt og lad gæster spise af dem.
- Alternativt kan alle elementer anrettes i salatbladene.
- Server det hele i et sprødt salatblad som en taco.
Tips
- Denne ret kan fungere som forret til 12 personer.
- Brug også gerne syltede løg til retten.
- Du kan bruge nakkefilet i stedet for bryst af gris for et mere magert resultat. Det tager dog lidt længere tid, da du skal stege nakken i minimum 3 timer ved 130 grader.
- I stedet for iceberg salat kan anden sprød salat bruges, men også fladbrød fungerer godt til retten.
Energifordeling
Nu hedder det bryst kogestykke med ben , ribbensteg fra gris. Før hed udskæringen svinebryst, kogestykke med ben, ribbensteg fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca.625 g af retten):
Energi: 3699 kJ (881 kcal)
protein: 53 g
kulhydrat: 33 g
kostfibre: 7 g
fedt: 59 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 591 kJ (141 kcal)
protein: 9 g
kulhydrat: 5 g
kostfibre: 1 g
fedt: 10 g