Bryst af gris i blade med surkål og grøn ærtemos

Velsmagende kød med spændende grønt tilbehør. Er velegnet til forret og buffet.

Af KBH Madhus | Hele året | Buffet | Fest, Hverdag


Bryst af gris i blade med surkål og grøn ærtemos

Tilberedningstid

Ca. 3½ time, heraf arbejdstid ca. 1 time

Det skal du bruge

4 personer

1 kg bryst af kogestykke, uden svær, fra gris
1 spsk salt
2 dl æblemost
1 dl limesaft
40 g palmesukker
1 chili (efter smag)
2 spsk soya
1 spsk fiskesauce

Surkål:
½ spidskål, 350 g
1 pære
½ tsk salt
½ tsk sukker
1 spsk æbleeddike
1 tsk fennikelfrø, ristet og stødt på en morter

Ærtemos:
200 g bælgede ærter (frosne kan bruges)
2 spsk koldpresset rapsolie
1 dl drænet yoghurt 10 % eller skyr
½ bundt mynte
Skal af 1 citron
40 g salte mandler


Tilbehør

  • ½ icebergsalat

Sådan gør du

Kødet

  1. Gnid grisen i salt og sæt i ovnen ved 160 grader i 1 time i fad med æblejuice. 
  2. Skru ned til 130 grader og steg videre i 2 timer. 

Surkål

  1. Snit spidskål og pæren i tynde skiver, brug gerne et mandolinjern. 
  2. Strø med salt, sukker, eddike og fennikelfrø.
  3. Ælt kålen let og sæt på køl en times tid. 

Ærtemos

  1. Hvis du bruger friske ærter, så sæt en gryde med saltet vand over. 
  2. Læg de bælgede ærter i en sigte og dyp ned i det kogende vand i ca. 30 sekunder.
  3. Kom ærterne i en foodprocessor sammen med olie, yoghurt, mynte, citronskal, mandler og kør det i et øjeblik. 
  4. Smag til med salt og peber. 
  5. Kom limesaft, palmesukker, hakket chili og fiskesauce i en gryde, og lad det koge til boblerne begynder at hænge sammen.
  6. Skær kødet i større stykker eller strimler og hæld lagen over.

Tilbehør

  1. Pluk icebergsalat i store blade så muligt og lad gæster spise af dem. 
  2. Alternativt kan alle elementer anrettes i salatbladene. 
  3. Server det hele i et sprødt salatblad som en taco. 

Tips

  • Denne ret kan fungere som forret til 12 personer.
  • Brug også gerne syltede løg til retten.
  • Du kan bruge nakkefilet i stedet for bryst af gris for et mere magert resultat. Det tager dog lidt længere tid, da du skal stege nakken i minimum 3 timer ved 130 grader.
  • I stedet for iceberg salat kan anden sprød salat bruges, men også fladbrød fungerer godt til retten.

Energifordeling

Nu hedder det bryst kogestykke med ben , ribbensteg fra gris. Før hed udskæringen svinebryst, kogestykke med ben, ribbensteg fra svin.

 

Næringsindhold pr. person  (ca.625 g af retten): 

Energi: 3699 kJ (881 kcal)

protein: 53 g

kulhydrat: 33 g

kostfibre: 7 g

fedt: 59 g

 


Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 591 kJ (141 kcal)

protein: 9 g

kulhydrat: 5 g

kostfibre: 1 g

fedt: 10 g